Razvoj govora

Kasno progovaranje kod dece – istine i zablude

Nivo jezičkog razvoja dvogodišnjeg deteta je ispod očekivanog u odnosu na norme. Šta u tom slučaju? Baba kaže: ,, i tata mu/joj je kasnije progovorio’’.Najbolja prijateljica kaže: ,, dečaci su lenji, mali je još’’. Tata je na internetu pronašao podatak da je i Ajnštajn kasno progovorio, tek posle treće godine i da je nerado govorio sve do devete. A komšinica ne može da se nakaje što je svog sina logopedu odvela tek sa dve i po godine i što je njegov jezički razvoj praktično tek tada poče. Ko je od njih u pravu?

Veoma je verovatno da svako govori istinu, ali u Vašem konkretnom slučaju najbolje bi bilo da odgovore na sva pitanja koja Vas zbunjuju ili muče potražite od logopeda. Iskusan logoped će znati da objektivno proceni trenutno stanje i da vam ukaže na sve što biste mogli da uradite kako biste svom detetu pomogli da što jednostavnije prevaziđe eventualne poteškoće.

Šta je najvaznije za procenu razvoja govora kod male dece ?

Najvažnije je proceniti da li dete ima :

  •  potrebu za komunikacijom i kako je ostvaruje. Potreba za interakcijom je najvažnija. Dete mora imati potrebu za razmenom i potrebu za drugima da bi se komunikaija i jezik razvijali.
  • adekvatnu pažnju. Pod adekvatnom pažnjom se podrazumeva da dete zadrži intersovanje dovoljno dugo na nekom sadržaju, da može da preusmeri pažnju sa jednog sadržaja na drugi i da ostvaruje zajedničku pažnju sa drugima (roditeljima u ranom uzrastu). Nije dobro ako se dete može igrati samo, ako mu samo odredjeni sadržaji mogu držati pažnju, ako može beskrajno dugo da se zanima jednom igračkom, ako mu svaka igračka dosadi jako brzo.
  •  kontakt pogledom
  • pokazivanje prstom
  • adekvatne emocionalne reakcije

Izostanak govora ce svakako otežati kontak ali ako dete ima potrebu za razmenom ono će se truditi da to nadoknadi gestom. Pre verbalne produkcije razvija se razumevanje. Dobro razumevanje govora nije garancija da će se razviti verbalna produkcija ali je svakako bolja prognoza ako je prisutno. Neophodno je obratiti pažnju na igru. Oko druge godine se javlja simbolička igra. Detaljnije o ovom epročitajte u članku Značaj igre za razvoj govora kod dece

Osim toga, na osnovu analize i procene igre deteta logoped dolazi do značajnih zaključaka na koje se oslanja u pravljenju daljeg plana. Kao što se iz gore navedenog vidi, puno je faktora koji utiču na razvoj govora. Koleginica Tanja Govedarica, defektolog reedukator, je razvoj deteta uporedila sa satnim mehanizmom. Kao sto u satnom mehanizmu vise različitih zupčanika funkcionišu istovremeno i utiču jedan na drugog i na taj način dovode do ispravnog funkcionisanja sata, tako i u razvoju deteta pojedinačne funkcije (interakcija, emocije, pažnja, motorika, razumevanje govora, produkcija govora, igra, kognicija…) samo ukoliko funkcionisu adekvatno dovode do pravilnog razvoja deteta. Ukoliko bilo koji od njih ne funkcioniše, ili funkcioniše otežano, ’’ časovnik’’ neće raditi. Roditelji a nekada i nedovoljno iskusni stručnjaci, zanemare poteškoće u okviru funkcionisanja jedne funkcije, ukoliko nema drugih poteškoća, što može da zavede na pogrešan put. Jako je važno, dobro proceniti funkcionisanje svih pojedinačnih funkcija u konkretnom slučaju i praviti individualan plan i program uzimajući u obzir sve pojedinosti i konkretan okvir i kontekst u kom se problem javlja.

Ako se osnovni elementi govora nisu razvili do druge godine svakako se treba javiti logopedu radi detaljne procene. U zavisnosti od razvijenosti drugih funkcija koje su u vezi sa razvojem govora, logoped će napraviti plan i dati Vam savet za preduzimanje daljih intervencija.

Leave a Reply

%d bloggers like this: