O ranom razvoju

Razvojni poremećaji kod male dece

Na koje parametra razvoja treba obraćati pažnju u periodu do prve godine? Dete je bio-psih-socijalno biće od samog početka i zato nije dovoljno baviti se samo fizičkim zdravljem. Još u fazi intrauterinog razvoja vrši se stimulacija jezika, kognitivnih fiunkcija kao i motoričkog, senzornog, emocionalnog i socijalnog razvoja. Zato je izuzetno važno obratiti pažnju i konsultovati stručnjake kako bi se došlo do najobjektivnijih odgovora na gore postavljena pitanja: Kako dete spava, plače, posmatra, igra se…

Konačno su trudnoća i porođaj iza Vas. Prošli su prvi lekarski pregledi i beba se uredno razvija, prate Vas uobičajene brige, bezazleni virusi i neprospavane noći ali sve će to proći kada beba malo poraste, možete da se opustite i strpljivo sačekate. Redovno posećujete pedijatra i prolazite kroz uobičajene procedure kliničkog pregleda. Osnovni parametri na koje se obraća pažnja, pogotovo na tako malom uzrastu, se tiču fizičkog zdravlja. Krvna slika odlična, ultrazvučni pregled – uredan, napredovanje u telesnoj težini izuzetno… Znači li to da razvoj bebe ide očekivanim tokom i da nema mesta za razmišljanje o razvojnim poremećajima?

Kada bismo razgovarali samo o telesnom razvoju, veovatno da bi odgovor bio pozitivan. Međutim, čovek je bio-psiho-socijalno biće i već se nameće odgovor da kada razmišljamo o razvoju čoveka ne možemo da se usmerimo samo na njegov biološki razvoj, zato je nužno pratiti sve linije razvoja i njihov međusobni uticaj.

Da li je onda pedijatar jedini stručnjak kog treba konsultovati kada je razvoj male dece u pitanju?

Pedijatar je svakako početna ,,karika u lancu“ i prva osoba kojoj se roditelj obrati, i ne tako retko se dogodi da roditelji budu zbunjeni, kad iskusan i savestan pedijatar uputi malu decu (uzrasta od 6 meseci pa na dalje) na procenu logopedu.

Šta to logoped može da procenjuje kada naravno da malo dete od par meseci jos ne govori?

Istina je da je logoped stručnjak koji se bavi razvojem govora i jezika ali ono što je verovatno manje poznato je da se ove funkcije počinju razijati još intrauterino, dok plod prima stimuluse iz spoljašnje sredine. Stoga, logoped prati razvoj deteta kroz sve razvojne faze, uzimajući u obzir razvojne norme, individualne karakteristike pojedinog deteta kao i međusobni uticaj različitih oblasti razvoja. Jezik je najsloženija ljudska funkcija. On se ne razvija izolovano od ostalih funkcija. Takođe se ni druge više kognitivne funkcije ne razvijaju izolovano od jezika i govora. Dakle, postoji tesna veza i izražen međuuticaj jezika i drugih funkcija.

Zbog toga, kada razmišljamo o razvoju dece, veoma je važno obratiti pažnju

Leave a Reply

%d bloggers like this: