Razvoj govora

Upala ušiju i govor

Da li vaše dete ima česte upale ušiju? Da li ima problema sa trećim krajnikom? Da li imate utisak da kasni u progovaranju u poređenju sa vršnjacima? Da li nepravilno izgovara veliki broj glasova ili upotrebljava izmenjenu strukturu reči (kepač umesto kečap, oca umesto ovca, ponaica umesto prodavnica….)?

Šta je preduslov za uredan razvoj govora?

Uredan razvoj govora i jezika podrazumeva i uredno funkcionisanje slušnog sistema. Svako ometanje procesa slušanja može da rezultira problemima u razvoju govora. Adekvatno funkcionisanje slušnog sistema, obezbeđuje adekvatan prijem i obradu zvučnih draži. Da bi malo dete počelo da produkuje govor, najpre treba neometano da čuje i razume govor.

Roditelji se verbalno obraćaju svojoj deci od rođenja. Bebe vrlo rano pokazuju reakcije na zvučne nadražaje i prave razliku izeđu glasa majke i ostalih glasova. Najpre su boja glasa, intonacija i melodija ono na šta bebe reaguju a kako rastu počinju da osvajaju verbalnu komunikaciju. One počinju da razumeju reči koje čuju (kada čuju reč tata, pogledaju ka tati iako još ne produkuju tu reč). Kako vreme prolazi broj „osvojenih“ pojmova se vrtoglavo povećava.

Šta se dešava kada je proces slušanja privremeno ometen upalom ušiju?

Upale ušiju su česta pojava kod male dece. Savremena medicina ima efikasne metode dijagnostike i lečenja ovog  problema. Jedna akutna upala uha ne ostavlja nikakve posledice na rast i razvoj dece, čak ni ne ugrožava razvoj govora. Ono što dovodi do problema u razvoju govora kod dece jesu česte i ponavljajuće upale ušiju kao i problem uvećanog trećeg krajnika.U tom slučaju deca duže vreme na neadekvatan način primaju zvučni signal (govor), i zbog toga dolazi do poteškoća u razvoju govora i jezika. Velike su individualne razlike u odnosu na uzrast deteta u vreme javljanja upala ušiju ili uvećanja trećeg krajnika, i dužine trajanja lečenja. Nekada je operativno lečenje jedino rešenje, ali naravno da se pre operacije pokušava sa drugim vidovima lečenja.

Za vreme lečenja ovih problema, dešava se da se zanemari problem koji nastaje u razvoju govora. Otklanjanje fiziološke smetnje (izlečenje upale ušiju) jeste neophodno ali nije dovoljno. Neophodno je proceniti stanje govora deteta i otpočeti stimulaciju što ranije kako se ne bi propustio period koji je najpogodniji za razvoj govora i jezika. Svaki uzrast deteta je najpogodniji za neku od faza u razvoju jezika. Detaljnije o miljokazu razvoja govora možete pročitati ovde. Ukoliko se propusti kritičan period za razvoj govora i jezika dete počinje da usvaja maternji jezik strategijama koje su slične usvajanju stranog jezika. To podrazumeva mnogo više napora i angažovanja za manje postignuća nego u situacijama kada se govor usvaja neometano, prirodnim tokom u adekvatno vreme.

Ukoliko se upale ušiju javljaju u period izmedju prve i druge godine,  u vreme intenzivnog bogaćenja vokabulara i začetka rečenice i prvih gramatičkih obrazaca, te upale ušiju mogu ostaviti posledice upravo na ovom nivou razvoja govora i jezika. Kasnije izmedju druge i treće godine se usložnjavaju gramatički obrasci kojima dete ovladava pa usled ometanja slušanja, može doći do poteškoća . Od trece do pete godine sazreva artikuacija (izgovor glasova) kao i fonološka svest (deca počinju da opažaju delove reči, slogove, glasove i pozicije glasova u rečima), uredan sluh je preduslov za adekvatan prolazak kroz ovu fazu.

Zapamtite: Individualne razlike su velike. Svako dete ima svoje specifičnosti i važno je proceniti sve nivoe govorno-jezičkog razvoja individualno. Napraviti plan tretmana i pristupiti sprovođenju istog. Ukoliko ste nakon čitanja ovog teksta prepoznali da se vaše dete suočava sa pomenutim problemima, kontaktirajte nas, mi smo tu da vam pružimo prave informacije i pomoć.

Leave a Reply

%d bloggers like this: