Nepravilan izgovor glasova

Nepravilan izgovor glasova je sve češća pojava kod dece svih uzrasta. Uobičajeno je mišljenje da je nepravilan izgovor glasova dečija karakteristika i da se vremenom kako deca rastu i izgovor glasova spontano popravlja. Mnogima je simpatično kada mala deca ne izgovaraju sve glasove svog maternjeg jezika i okolina odobravajuće reaguje kada dete kaže casa umesto čaša, viba umesto riba i tako dalje. Postavlja se pitanja kada ovakav izgovor glasova prestaje da bude simpatičan. Logopedi su stručnjaci koji se bave procenom govorno-jezičkog razvoja, pa u skladu sa tim oni i daju odgovor na ovo pitanje.

Zašto se to dešava? Mi mu nikada nismo tepali.

Razvoj artikulacije (izgovora glasova) započinje rođenjem bebe.

  • Prva i veoma značajna faza je faza dojenja. Beba prilikom dojenja angažuju svoje mišiće usana i jezika da bi se rasteretila nelagode koju oseća jer je gladna i postigla zadovoljstvo zbog sitosti i emocionalne razmene sa majkom.
  • Hranjenje i na dalje ima značajnu ulogu, žvakanje i gutanje čvrste hrane takođe pomaže vežbanju govornih mišića. Ukoliko se dojenje preskoči ili se suviše dugo pasira hrana to može da rezultira nepravilnim izgovorom glasova.
  • Korišćenje cucle veoma doprinosi nepravilnom izgovoru glasova. Upotrebom cucle, dete deformiše vilicu, zagrižaj, jezik i nepce. Kako cucla jezik potiskuje na dole ona potpuno mehanički blokira pokrete jezika. Jezik postaje sve nespretniji, i ova deca veoma često ne mogu voljno da podignu jezik do gornjih zubića ili usana. Dakle ne mogu da izvedu pokrete gornje pozicije jezika i samim tim ni da izgovore glasove (Č,Dž, Š,Ž, L,R, Lj, Ć,Đ). Neretko se dešava i da ovoj deci priikom govora jezik izlazi van usta(između zubića ili na stranu), pa to kompromituje izgovor glasova (S, Z, C, Č, Dž, Š, Ž….)
  • Česte upale ušiju ili problem sa trećim krajnikom takođe mogu biti uzročnici napravilnog izgovora, jer je u tim stanjima deci privremeno ometen sluh. Oni reaguju na zvuk ali ne uočavaju one fine razlike u zvučnim karakteristikama pojedinačnih glasova, pa iz tog razloga jedan glas zamenjuju drugim (npr. Č zamenjuju svojim bezvučnim parnjakom C).
  • Tepanje je neizbežno u obraćanju deci. Važno je imati meru i primetiti kada ono može da naškodi detetu. Stalno potvrđivanje lošeg modela govora, deci učvršćuje nepravilan izgovor i ometa ih da razlikuju pravilnu od nepravilne forme.

Dešava se da uzrok ne bude sasvim očigledan, ali da je i pored toga potrebna dodatna stimulacija kako bi se razvoj potpomogao. Mi smo logopedi koji se bave ozbiljnom jezičkom patologijom i korekcija izgovora glasova je za nas najjednostavniji radni zadatak. Ono što je roditeljima teško da sami reše a odnosi se na izgovor glasova uz naše instrukcije postane jednostavno i rešivo. Važno je otpratiti norme razvoja glasova. Ne dozvolite da se loša govorna navika učvršćuje. Dođite na procenu već sa dve godine, a najkasnije sa četiri, ako dete pred četvrti rođendan ne može da izgovori pravilno da puni ČETIRI godine.

Leave a Reply

Discover more from Logopedi Avramović

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading