Vaspitavnje i odgajanje dece

Razlika generacija i smena uloga

Koliko ste puta čuli izjavu da ona kao majka nikada to ne bi dozvolila svom detetu, a sada kada je baka unučetu je dozvoljeno? Ranije je bilo nezamislivo da dete vozi autić po drvenoj vitrini, ostavlja trag šačice na ogledalu i jede za ručak paštetu, jer to više želi nego sveže skuvan krompir-paprikaš i kupus salatu, dok je unučetu to sve dozvoljeno i baki pričinjava zadovoljstvo. Nije njoj teško da očisti, popravi i ponovo skuva.

Da li su ranije bili drugačiji trendovi u vaspitanju ili se baba pretvorila u drugu osobu?

Nije se promenilo ni jedno ni drugo. Promenile su se uloge. Uloge roditelja i uloge babe i dede se razlikuju u odnosu na zadatke koje imaju. Zadaci roditelja su da vole decu, ali pored ljubavi kojom ih obasipaju, važni zadaci su i da vaspitavaju i disciplinuju decu. Osim toga oni moraju da obezbede elemetarne uslove za egzistenciju čitave porodice. To znači da se od njih očekuje da obezbede krov nad glavom, plaćene račune, da donesu odluke koje se tiču obrazovanja, lečenja itd. Za razliku od roditelja, babe i dede nemaju obavezu da decu vaspitavaju i disciplinuju, pa stoga deci tolerišu ponašanja koja nisu tolerisali u momentu kada su oni sami bili roditelji.

U procesu vaspitanja i disciplinovanja se pred decu postavljaju dve vrste zahteva. Jedno je da se nešto mora uraditi, i ako dete nije najraspoloženije za tu aktivnost (npr. da se operu zubići pred spavanje, srede igračke nakon igranja…). A drugo je da se nešto ne sme uraditi (ne sme se voziti autić po drvenom nameštaju, jer će se tako oštetiti). Ovi zadaci nisu najprijatniji momenti u odnosu roditelj-dete, ali pripremaju dete za samostalno funkcionisanje sutra. Time roditelji ispunjavaju svoj najvažniji zadatak.

Babe i dede nemaju ovu vrstu odgovornosti. Oni imaju izbor da se uključe u život unučeta u onoj meri u kojoj im prija ili žele da budu angažovani. Iz ovoga proizilazi da je odnos babe/dede sa unučetom oslobođen pritiska ovo se mora, ono se ne sme. Njihov odnos je ispunjen obostranim zadovoljstvom. Uloga baka i deka jeste da podrže želje unučeta i razonode ga. Oni su ukras detinjstva i imaju vrlo važno i nezamenjivo mesto u formiranju ličnosti.

Zapamtite: Roditelji, obavljajte svoju roditeljsku dužnost i uživajte u svojoj ulozi. Bake i deke, nastavite da podržavate želje svojih unučića, ali poštujte granice koje su roditelji postavili. Nemojte zbunjivati decu dvostrukim sistemom pravila ponašanja. 

Leave a Reply

%d bloggers like this: