Vreme praznika, vreme za odmor

Proteklih mesec dana smo uživali u pripremama za praznike i praznicima. Ovo su trenuci kada je porodica na okupu i kada svi sebi daju malo više vremena za opuštanje nego inače. 

Da li je loše propustiti terapiju zbog praznika?

Nije! Pauza i predah prijaju svima. Roditelji i deca koji su uključeni na intenzivan tretman ulažu puno energije i angažovanja. Tokom cele godine pored redovnih obaveza oni imaju dodatne obaveze:

  • Odlazak na terapiju ( organizovati odvođenje i dovođenje deteta)
  • Organizovati prevoz i vreme za terapiju
  • Učestvovati u sprovođenju terapije
  • Nastavljanje terapije u svakodnevnim situacijama

Ovaj proces nije jednostavan i utiče na dinamiku čitave porodice. Mi uvek kažemo našim klijentima da je terapija vrlo važna, ali da ne sme da bude život. Potrebno je terapiju uklopiti u život, a ne život u terapiju. Stoga je najvažnije napraviti dobru organizaciju i sačuvati dinamiku porodice. Zato savetujemo da se pažljivo raspolaže slobodnim vremenom i da se ne sme zanemariti odmor i opuštanje. Roditelji nam se žale da ih muči osećaj krivice kada pauziraju i priušte sebi odmor. Iskoristićemo i ovu priliku da ohrabrimo roditelje i da ih podsetimo da imaju pravo i obavezu da budu srećni. Dete je srećno kada pored sebe ima srećnog roditelja. Pročitajte više.

Statistika pokazuje da je procenat rasturenih poredica veći ako imaju teško bolesnog člana ili dete sa teškoćama u razvoju. Ovo ne čudi jer kako kaže izreka, kada problem uđe na vrata ljubav ode kroz prozor.

Zapamtite: Porodice koje imaju dete sa teškoćama u razvoju nose veći teret nego bilo ko drugi. Zato im je potrebno više međusobnog razumevanja. Takođe im je potrebna dodatna pomoć i podrška od strane šire porodice i prijatelja. Ne ustručavajte se da je potražite. Iskoristite praznike, odmore, vikende i sl. da budete na okupu i da priuštie sebi malo opuštanja i predaha. Nakon toga posvetite se zadacima i izvršavajte ih lakše i efikasnije.

Leave a Reply

Discover more from Logopedi Avramović

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading