Nepravilan izgovor glasova

Korekcija nepravilnog izgovora glasova u odrasloj dobi

Nedavno je došla devojka od 22 godine da potraži logopedsku pomoć. Njen problem je bio vrlo diskretan i do tog momenta ni njenim roditeljima ni njoj nije smetao. Naime, ona je imala neadekvatnu artikulaciju (poremećaj izgovora) glasova L i R. Devojka je bila uspešan student treće godine novinarstva, elokventna, lepa i vredna. U okviru redovnih studentskih obaveza imala je časove praktičnih vežbi na televiziji. Kao i sve njene kolege i koleginice sa godine, bila je veoma ushićena zbog tih vežbi. To nije za njih bio samo način da steknu praktično znanje i iskustvo, nego i prilika da uspostave kontakt sa budućim kolegama i saradnicima. U tom momentu se pred njom isprečio problem na koji do tada nije obraćala pažnju. Spremila je dobru reportažu, imala je odličan tekst, lepo lice koje bi kamera rado snimala, ali nije imala korektnu artikulaciju (imala je poremećaj izgovora glasova). Iz tog razloga je njen odlično odrađen posao, finiširao neko drugi a ona se nije pojavila na televiziji.

Obratila mi se vrlo motivisana za logopedski tretman. Tretman je shvatila ozbiljno i posvećeno se uključila. Svakodnevna vežba i uložen trud je doveo do rezultata. Mada je korekcija artikulacije u odrasloj dobi zahtevala mnogo više vežbe i truda nego što je to slučaj kod dece. Vreme potrebno da bi se jedna navika razgradila i formirala nova, svakako da zavisi od vremena trajanja navike koju je potrebno razgraditi. Što je kraći vremenski period trajanja neke navike, to se ona lakše razgradi i lakše omogući formiranje nove. Automatizacija korektne artikulacije ( pravilnog izgovora glasova) je konačni cilj logopedskog tretmana. Korektan izgovor u tretman situaciji je samo jedna etapa vežbanja, a nikako završetak logopedskog tretmana. Automatizacija korektnog izgovora glasova zahteva vreme i posvećnost, s obzirom na to da je kod odraslih potrebno prevežbati vrlo ukorenjenu govornu naviku i automatizovati novu, upravo je ovaj segment logopedske terapije najteže postići kod odraslih.

Diskretni artikulacioni poremećaji, na prvi pogled ne narušavaju kvalitet života. Neko može biti vrlo uspešan u poslu i životu i pored neadekvatnog izgovora pojedinih glasova. Nekome sa druge strane vrlo simpatično zvuči kada postoji nepravilan izgovor npr. glasa R ili „simpatično šuškanje“. Mada ako razmišljate o svom dete, sigurno ne biste želeli da baš ono naiđe na poteškoće ukoliko se opredeli za neko od zanimanja koje zahteva pravilnu artikulaciju. Čitav je niz zanimanja koja zahtevaju korektnu artikulaciju svih glasova maternjeg jezika:
• gluma
• novinarstvo
• učiteljski poziv
• vaspitači
• logopedi
• predavači i govornici svih profila…

Zapamtite: Upornom i redovnom vežbom i visokim stepenom motivacije je svakako moguće postići rezultate i u odrasloj dobi, ali je savet logopeda da se artikulacione smetnje ispravljaju u razvojnom periodu, kada se rezultati postižu brže i lakše.

Leave a Reply

%d bloggers like this: