Disfazija

Da li se razvojna disfazija leči i kako?

Razvojna disfazija je kašnjenje u razvoju govora, pored urednog sluha, najmanje prosečnih intelektualnih sposobnosti, odsustva neuroloških ispada i odsustva socijalne deprivacije. Ova deca se razvijaju uredno u svim sferama razvoja osim govora i jezika. Svedoci smo porasta razvojnih teškoća kod deca uključujući i razvojnu disfaziju. Ono što je važno da znate jeste da je razvojna disfazija problem koji je moguće rešiti. Nije je moguće lečiti lekovima, suplementima i sl. bez logopedskie terapije. Svakako se savetuju medicinske pretrage i lečenje, kako bi se organizam doveo u balans sa biološke strane. To je veoma važno jer se tako obezbeđuju uslovi za bolje i brže reagovanje deteta na logopedski tretman.

Zašto je logopedski tretman nepohodan za prevazilaženje razvojne disfazije?

Kada se kod deteta ustanovi mogući uzrok kašnjenja govora, i on bude biološke prirode, on se rešava medicinskim putem. Međutim,  to neće biti dovoljno. Pored otklonjenog uzročnika kašnjenje će i dalje biti prisutno i bez logopedskog tretmana neće moći da bude nadoknađeno.Priroda čini svoje a lekovi, suplementi, masaže, dijete i sl. pomažu, ali bez logopedskog tretmana teško da će doći do razrešenja.

Logopedski tretman obezbeđuje sistematično i plansko vođenje deteta i roditelja kroz terapiju. Logoped zna zakonitosti razvoja te kroz igru podstiče upravo one sposobnosti koje su iz nekog razloga zastale. Logoped zna

 1. Kako da proceni na kom razvojnom nivou se dete nalazi
 2. Koji je očekivani nivo razvoja u skladu sa kalendarskim uzrastom
 3. Kojim redom će započeti stimulaciju
 4. Na koji način će vršiti stimulaciju
 5. Da vas upozna sa mogućim teškoćama na koje dete sa razvojnom disfazijom može da naiđe.

Ako vam izgleda da je  tretman obična igra i da to može da radi svako, budite sigurni da imate odličnog logopeda ispred sebe. Tada se potrudite da dobro razumete instrukcije koje vam daje. Kasnije sa njim proverite da li ste svoj zadatak uradili na pravi način. Kada to postignete, budite zadovoljni i spokojni. Ovo su uslovi koji osiguravaju potpuno prevazilaženje teškoće u razvoju. Sigurna sam da će u ovim uslovima vaše dete razvojnu disfaziju ostaviti iza sebe.

Zapamtite: Najvažniji uslov je da se sa terapijom krene što ranije. Čim primetite prve upozoravajuće signale obratite se logopedu. Pronađite logopeda koji ima iskustvo u radu sa ovom vrstom problema. Izgradite poverenje, poštujte uputstva i savete i budite spokojni jer je razvojna disfazija problem koji ima rešenje. Kontaktirajte nas, tu smo za sva vaša pitanja.

4 Comments

 • Anita

  Da li razvojna disfazija može da se izleči ako se kasno dijagnostikuje? Dete već treba da krene u školu a to je tek sad prepoznato kod njega.

  • irenaavramovic14

   Poštovana,

   Razvojna disfazija se može tretirati i na ovom uzrastu. Naravno da bi bilo bolje da je sa terapijom započeto ranije. Razvojna disfazija može biti različitog stepena, te i ova karakteristika utiče na prognozu. Budući da je kod Vašeg deteta tako kasno dijagnostikovana, nadamo se da je reč o blažoj formi. Želimo vam puno sreće u terapiji.

  • Irena Avramović

   Bilo bi dobro da logoped obavi razgovor sa detetom i napravi procenu. Nakon toga bi mogao da kaže mišljenje i napravi plan rada. Na uzrastu od tri godine neka odstupanja u izgovoru su dozvoljena a neka nisu, te zato ne možemo precizno odgovoriti pre nego što čujemo dete.

Leave a Reply

%d bloggers like this: