Vaspitavnje i odgajanje dece

Podržavajuća i kontrolišuća porodica

Bile smo na godišnjem odmoru i neminovno su nam deca privlačila pažnju. Započele smo razgovor o tome kako je neku decu milina posmatrati i kako je prva pomisao, blago njihovim roditeljima. Kakvog anđela imaju. Naprosto deluju kao da su roditeljima zabava i razonoda, a ne obaveza. Ima i  one dece koja neprestano plaču, viču, zahtevaju sve i svašta, ali uglavnom ono što se ne sme. Njihovi roditelji deluju tako umorno i nezadovoljno. Više mi liči kao da su na iscrpljujećem poslu nego na godišnjem odmoru.

Postavile smo pitanje zašto je to tako i šta to opredeljuje da li će dete biti prezahtevni šef ili anđeo koji vam razgali dušu?

Analizarale smo ponašenje roditelja u dve porodice koje se ekstremno razlikuju.

Prva porodica je imala četvoro dece, tri sina (oko 15, 12 i 7 god) i ćerku (oko 10-11 meseci).

Druga porodica je imala dvoje dece, sina od oko 7 god i ćerku od oko 10-11 meseci. Oni su poveli i babu kako bi im pomogla oko čuvanja dece.

Kako izgleda dan na plaži sa bebom od oko 10 meseci?

Prva porodica je bila skladna. Među njima su vladali topli odnosi. Bili su dobro organizovani. Stiče se utisak da su pogledima delili obaveze i da su imali zajednički cilj, a to je da svi uživaju i zabavljaju se. Svako je nosio po nešto, slagao po nešto i svako se sa svakim šalio. Mislim da su oni uvek bili nasmejani.

Druga porodica je bila na teškom zadatku. Trebalo je preživeti dan na plaži sa bebom. Zadatak je bio toliko složen da su morali da povedu babu kao pojačanje. Delovali su nam otuđeno. Činilo se kao da su obaveze među njima napravile jaz.

Podrzavajuća porodica

Svi članovi ove velike porodice su vodili računa jedni o drugima. Činilo im je radost kada jedni drugima priskoče u pomoć. Dvojica braće bacaju frizbi i on odleti u more. Treći brat uskoči u more i doda im ga. Zatim nastave igru u troje. Među dečacima se s vremena na vreme pojavi rivalstvo i takmičarski duh, ali on ostaje u okvirima igre. Ukoliko se desi da stariji dečaci ne daju ni malo prednosti najmlađem, tata se uključi tako što ih sve pobedi. On ovim postupkom ponavlja ponašnje i imenuje situaciju i na taj način deca sama zaključuju šta njihovo ponašnje izaziva i kako bi trebalo da izgleda fer postavka.

Devojčici su namestili široki peškir, mama i tata leže u njenoj blizini. Ona se slobodno kreće i istražuje oko njih. Oni je drže na oku neprestano. U situaciji kada posegne za čašom kafe mama joj nudi praznu, plastičnu čašu uz objašnjenje i imenovanje situacije. Dečaci malo, malo, pa dođu do bebe da se poigraju sa njom. Igra ih sve zabavi. U svakom momentu su svi na istom mestu i usmereni na isto dešavanje bilo da je to lopta ili smešan izraz lica koji pravi jedan od dečaka.

Posebno nam je bio interesantan momenat kada je beba počela da puzi i silazi sa peškira na kamenu ploču. Roditelji je nisu odmah vraćali već su je pustili da puzi uz komentar “ooo tvrdo je, možda će te boleti kolena”. Ona je nekoliko puta zastajala i nastavljala dalje dok konačno nije zastala i zatražila pomoć pružajući ruke ka tati. On ju je odmah vratio na pešir pokazujući joj kako je mekan uz komentar “ooo da, tu je mekano”. Ovo je odličan primer kako roditelj prati potrebe dece dajući mu priliku da iskusi ono što ga interesuje, a istovremeno obezbedi bezbedne uslove.

Kontrolišuća porodica

Ova porodica stiže na plažu tako što mama gura kolica, tata nosi prepune torbe i kese dok baba trči za starijim detetom. Najpre vade vlažne maramice i sve temeljno čiste, počevši od ležaljki. Raspremanje deluje kao otvaranje prodavnice igračaka. Dok mama i baba vredno sortiraju zavidan asortiman, tata naduvava gumeni asortiman. Za ovo vreme deca postaju veoma nervozna.

Odrasli prekidaju svoje aktivnosti kako bi zabavili decu i time još produžavaju vreme raspremanja. Tata predaje smenu i zauzima svoje mesto na lezaljci izdvojenoj od ostalih i posvećuje se svom telefonu. Mama i baba neizmenično ljuljaju, nose i zabavljaju bebu. Među njima je otvoreno takmičenje za naj animatora. One beskrajno pevaju, treskaju, vozaju, nosaju dete. Pre nego što sa jednom od aktivnosti završe, započinju novu.

U ovim uslovima beba nema priliku da pokaze niti jedno interesovanje, jer one neprestano nameću svoje ideje. Beba može da posmatra kako se mama i baba igraju igračkama. Ako bi beba bacila igračku i pokazala radovanje zbog toga što je otkrila kretanje, mama i baba bi brzo dohvatile igračku, očistile je vlažnom maramicom i vratile je bebi, ali nakon ponavljanja aktivnosti koja bebu zabavlja one igračku sklanjaju, jer se po njihovom mišljenju ne igra na pravi način. Roditelji u ovom slučaju nastoje da obezbede bezbedne i higijenske uslove. Trude se da zabave decu i u svakom momentu su aktivno uključeni, a njihova deca su nervozna i oni pojačavaju angažovanje kako bi oraspoložili decu, ali na žalost veoma teško postižu cilj.

Zapamtite: Podržavajuće okruženje je veoma značajno za razvoj dece i pozitivno utiče na izgradnju odnosa roditelj-dete. Ukoliko prepoznate interesovanje deteta i nastavite aktivnost koju je ono započelo stvorićete podržavajuće okruženje. Ponoviti ono što dete radi, usporiti i dati priliku detetu da izrazi interesovanje će vaše dete oraspoložiti i stvoriti krug poverenja među vama.

Leave a Reply

%d bloggers like this: