Vaspitavnje i odgajanje dece

Kako naviknuti dete na nošu?

Pomisao na navikavanje na nošu i skidanje pelena, mnoge roditelje dovodi  u dilemu. Otvara se mnoštvo pitanja. Kada dete treba da se susretne sa nošom? Da li će mu to biti neprijatno? Evo konkretnih saveta!

  1. Dete treba da se susretne sa nošom čim počne stabilno da sedi. Ako je vaše dete već odavno ovladalo sedenjem onda je svakako preporuka da upozna pojam noše i čemu ona služi. To ċete postići jednostavnije nego što očekujete 🙂 Deca nemaju otpor prema noši ukoliko se sa njom susretnu u pozitivnoj atmosferi. Pokušajte da otkrijete ritam vašeg deteta. Najbolje je da mu ponudite nošu čim se probudi, pred prvo presvlačenje.
  1. Drugi i najvažniji korak je nagraditi dete svaki put kada u nošu nešto “uradi”. Nagrada treba da bude u vidu pohvale, radovanja i pozitivne atmosfere. Pokažite detetu za šta ga nagrađujete. Razgovarajte sa njim kako i ostali ukućani koriste wc šolju i nose veš.
  1. Ne držite dete predugo na noši. Par min je dovoljno. Ako nije ništa uradilo bolje je ponuditi ga za 15 min ponovo.
  1. Ponavljajte stavljanje na nošu u intervalima koji prate ritam vašeg deteta. Vodite računa da ne budu suviše dugi intervali, ali ni previše česti. Oko sat vremena je optimalan interval u početku dok dete ne shvati da je pražnjenje pod njegovom kontrolom.
  1. U početku uvedite nošu, ali ne morate istovremeno skinuti i pelene. U redu je zadržati pelene dok ne primetite da dete počinje da uviđa svoju ulogu u kontroli toaletnih navika.
  1. Sa toplijim vremenom i upoznavanjem deteta sa nošom i njegovom kontrolom nad situacijom vezanom za toalet možete skinuti pelene. Nabavite dovoljne količine veša za presvlačenje i pripremite se za čišćenje.
  1. Veoma važan korak je da u ovom momentu nema kolebanja. Ako ste skinuli pelene, nema više vraćanja. Ne smete zbunjivati dete sa nedoslednim zahtevima. Dakle, kada odlučite da ćete ih skinuli nema vraćanja ni u gostima, ni u kupovini, ni iz bilo kog drugog razloga. Jedino je dozvoljeno stavljati pelenu noću dok ne primetite da je ona često suva. Kada se i to dogodi, znaćete da je vreme da je ukinete i noću.
  1. Stavite akcenat na pohvalu kada dete iskontroliše pražnjenje bešike ili creva. Ne grdite dete niti ga kažnjavajte ako se uneredi u veš. U tim situacijama pokažite detetu baricu, počistite je, pozovite dete da vam pomogne. Presvucite ga u lep, čist veš i to imenujte, ali se potrudite da ne kritikujete. Imajte na umu da je dete u procesu učenja. Dajte mu podršku i priliku da nauči. Koliko će mu vremena trebati zavisi od njega samog. Vaše je da strpljivo sačekate. Kada je teško budite podrška, a kada je dete uspešno radujete se i uživajte!

Zapamtite: Imajte poverenja u svoje dete i njegove sposobnosti! Potrebno je da mu date priliku kako bi naučilo. Imajte na umu još jedan podatak. Kada su deca nosila pamučne pelene sva su ih skidala oko prvog rođendana. Zašto?

Leave a Reply

%d bloggers like this: