Predškolci,  Disfazija,  Učenje čitanja

Logoped savetuje kako da pripremite dete za polazak u prvi razred

Polazak u prvi razred je veoma važan momenat, kako za decu tako i za roditelje. Deca sa nestrpljenjem iščekuju taj trenutak. Uživaju u preuzimanju nove uloge, postaće đaci. Roditelji se takođe raduju novom periodu, ali i strepe kako će se dete u novim okolnostima snaći. 

Šta možete da učinite kako bi vaše dete potpuno spremno dočekalo 1. septembar?

U prvom razredu će se vaš mališan naći pred izazovom savladavanja čitanja i pisanja. Čitanje i pisanje su najsloženije jezičke funkcije. Da bi vaše dete moglo sa lakoćom da se posveti ovom važnom zadatku, obuci čitanja i pisanja, pre polaska u prvi razred bi trebalo da reši poteškoće u govoru.

Ukolilo vaše dete:

  • ne izgovara pravilno sve glasove
  • zamenjuje u govoru jedan glas drugim
  • ne izgovara pravilno višesložne reči (ispreturano izgovara slogove)
  • nije u mogućnosti da sa lakoćom igra igru na slovo na slovo
  • ne uspeva da reči razloži na slogove i glasove
  • ne uspeva da reči koje su mu izgovorene glas po glas sastavi u reči (S-A-T = sat)

Javite se logopedu za savet. Logoped će vas uputiti kako da iskoristite predstojeći period i pripremite svog mališana za školske zadatke.

Ako dete ovlada ovom veštinama obuka čitanja i pisanja neće biti mukotrpan zadatak. Deca treba da budu motivisana za učenje i savladavanje novih veština. Spremnost za savladavanje nove veštine je veoma dobar motiv. Težina zadatka u velikoj meri utiče na motivisanost deteta za učenje. Iz tog razloga je veoma važno da potražite stručnu pomoć na vreme, kako biste svom detetu omogućili da se upusti u avanturu sticanja akademskih veština dovoljno spremno. Samo pod ovim usluvima učenje će predstavljati radost i zadovoljstvo.

Zapamtite: Logopedi poseduju specifična znanja i na drugačiji način prilaze problemima jezika, govora, čitanja i pisanja od stručnjaka drugih profila. Zato je korisno potražiti savet jer iskusan logoped zna da vas posavetuje u vezi spremnosti vašeg mališana za polazak u prvi razred. 

Leave a Reply

%d bloggers like this: