Vaspitavnje i odgajanje dece

Kada je vreme da dete počne da se igra plastelinom?

Radimo sa decom svih uzrasta ali pošto posebnu pažnju posvećujemo ranoj stimulaciji, uvek imamo veliki broj dece od godinu do tri. Začuđeno lice mame, kada dajemo plastelin deci od godinu dana ili dve, nije retkost. Na pitanje da li su davale deci plastelin do sada, obično kažu da nisu jer misle da je dete još malo.

Da li je dete malo za plastelin?

Kao i sa većinom igračaka i sa plastelinom se može igrati na ražličite načine u zavisnosti od uzrasta i interesovanja. Detetu koje ima godinu dana dajte plastelin. Pustite ga da mesi, pljeska i gnječi ga. Ovako podstiče razvoj šake. Spretnost i razvijenost motorike šake pokreće niz sinapsi u mozgu. To dalje utiče na razvoj govora i mišljenja uopšte. Osim ovoga dete doživljava senzorne podražaje i bogati iskustva. Ono otkriva mogućnosti da se napravljena figurica poruši pritiskanjem i ponovo napravi od istog materijala. Kao što i sami zaključujete iz ovog opisa, dete se sa godinu dana neće igrati samostalno plastelinom. Vi ste mu potrebni. Potrebne su mu vaše instrukcije kako se plastelin koristi. Postepeno ćete ga učiti i osamostaljivati u ovoj igri.

plastelin-03

Do kada se deca igraju plastelinom?

Mislim da je pravi odgovor na ovo pitanje, dok ne prestanu da budu deca ili dokle god u sebi imaju makar i skriveno dete. Najpre se raduju gnječenju plastelina i rušenju figura koje je neko napravio, a kasnije čak i u odrasloj dobi čujem mame koje kažu da ih opušta da mese plastelin, glinu ili testo. Oni koji imaju izraženiju umetničku crtu prave ozbiljne figure, vajaju torte, nakit ili nešto slično. Dakle plastelin je uvek dobro došao.

plastelin-02

Kada mi koristimo plastelin u terapiji?

  1. Kao što sam spomenula, plastelin je odličan za stimulaciju motornog razvoja, naročito fine motorike šake. Ona je kasnije nophodna deci za sve preciznije pokrete. Da bi dete pisalo sa lakoćom neophodno je da može da izvodi precizne motorne radnje. Ovo je razlog što ciljano koristimo plastelin i osmišljavamo igre koje postepeno povećavaju nivo spretnosti deteta.
  2. Plastelin je deci zabavan i interesantan. Dok sa decom radimo na govoru i jeziku, neretko im damo plastelin da se sa njim igraju u pozadini. Na ovaj način deca duže ostaju morivisana i angažovana na primarnom zadatku koji nam i jeste cilj.

 

Zapamtite: Ne oklevajte da date detetu plastelin. Naučite ga kako se plastelin koristi. Odredite mu mesto za igru. Plastelinom se ne igra po celoj kući, na tepihu i sl. O tome gde će se dete igrati vi odlučujete i vi ga tome trebate naučiti. Ne čekajte da poraste i da samo to shvati, pa tek onda da dobije plastelin.

Leave a Reply

%d bloggers like this: