Online savetovanje,  Vaspitavnje i odgajanje dece

Online savetovanje za roditelje iz inostranstva

Rođenjem bebe rađaju se i roditelji. Dobijanjem novih uloga dobijaju se novi zadaci. Priroda nas je opremila sposobnostima da budemo kadri da na njih odgovorimo. Novo doba ipak uprkos tome postavlja prepreke kojih često nismo ni svesni. Socijalni pritisak je sve veći i imperativ je biti dobar roditelj. Ova činjenica osujeti roditelje i često ih dovede u stanje nesigurnosti. Uz podršku porodice i prijatelja i dostupne stručnjake koji se bave razvojem dece ove nesigurnosti se lakše razrešavaju.

Kako se osećaju roditelji koji podižu decu u inostranstvu?

Roditelji zdrave dece koja se uredno razvijaju mogu se naći u situacijama u kojima nisu sigurni kako treba da reaguju. Kada je vreme da dete počne da se igra sa rooditeljima, priča, koristi nošu i sl.? Osećaju se nesigurno i strahuju da ne naprave grešku. Saveti iz okruženja neretko bivaju oprečni što dodatno otežava. Razlike u kulturi i životnom stilu mogu biti veoma izražene. Roditelji koji podižu decu u inostranstvu imaju dilemu kako da pomire ove razlike. Često nam se požale da im je teško da formiraju vlastiti stva u ovim složenim okolnostima. Oni žele da se njihova deca uklope u sistem zemlje u kojoj žive a da im ujedno prenesu svoj vrednosni sistem. Roditelji primećuju kod svoje dece izvesne razlike u poređenju sa vršnjacima iz zemlje u kojoj žive i iz zemlje iz koje su potekli. Jasno im je da su nekim delom ove razlike uslovljene složenim okolnostima u kojima njihova deca odrastaju. Ono što im nije potpuno jasno je šta je razlika koja je očekivana a šta predstavlja odstupanje koje je potrebno korigovati.

Poznavanje zakonomernosti razvoja dece nam omogućuje da shvatimo uzrok problema i uočimo nijanse koje ga karakterišu. Kada se precizno definiše ponašanje koje je potrebno korigovati onda je lakše napraviti plan. Naš zadatak je da pomognemo roditeljima u osmišljavanju načina za razrešenje njihove dileme.  Posmatranje iste situacije iz druge perspektive uvek daje nove mogućnosti. Roditelju bude potrebno malo podrške da bi nastavio uspešno samostalno da podstiče dete. Roditeljima bude od koristi kada ih uputimo u ono što se može očekivati u narednoj fazi razvoja. Ove informacije ih učine spokojnim i relaksirano ulaze u naredne razvojne faze.

Prednost online savetovanja

Roditelji dobiju savet kako sami mogu da potpomognu razvoj svoje dece. Prednost online savetovanja je:

  • dostupnost svim roditeljima bez obzira na mesto stanovanja
  • ušteda vremena jer ne oduzima vreme mimo potrebnog termina za savetovanje
  • osećaj sigurnosti jer se nalaze u svom domu

Rezultati i postignuća nakon online terapije

Naše dosadašnje iskustvo u online terapiji i savetovanju je dalo izvanredne rezultate. Roditelji se oslanjaju na sopstvene snage i dosledno prate instrukcije te ih ovo dovodi do dobrih i brzih rezultata. Oni vrlo brzo implementiraju u svakodnevne situacije sve postavljene ciljeve. Ovo je od ključnog značaja jer je krajnji cilj savetovanja funkcionisanje u realnim životnim situacijama.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: