Vaspitavnje i odgajanje dece

Kako podsticati razvoj motorike i pripremiti dete za spretno manipulisanje olovkom?

Motorički razvoj se odvija u etapama. Kreće se od razvoja krupnije motorike ka finijoj. To znači da dete najpre ovladava svesnim, voljnim i preciznim usmeravanjem pokreta većih mišića i zglobova. Beba najpre uspeva da izvede pokrete koji aktiviraju udove, zatim trup i to joj omogući da promeni položaj sa stomaka na leđa i obrnuto. Kretanjem ona vežba svoje mišiće i motoričke sposobnosti. Krajnji cilj ovog putovanja za većinu roditelja jeste spretno manipulisanje olovkom.

Da li dete kroz svakodnevne aktivnosti može da vežba motoriku? Da.

Svako kretanje, voljno usmeravanje pokreta i prilagođavanje tonusa mišića aktivnosti  je vežba motorike. Često nas roditelji pitaju kako da vežbaju motoriku sa decom očekujući preporuku za posebne radne sveske u kojima su zadaci kreirani u vidu linija različitog stepena složenosti. Ne znam da li ih razočaramo kada im predočimo značaj svakodnevnih aktivnosti kao neophodan preduslov za sedenje za stolom i vežbanje lineacije. Svakodnevne aktivnosti koje angažuju usmerene pokrete se odvijaju ponavljajuće i predstavljaju odličan teren za vežbu. Osim motorike kroz njih se deca aktivno uključuju u zbivanja koja ih okružuju. Veoma je važno da deca budu aktivni učesnici svega što ih okružuje. Potpuno je drugačije da li dete od dve godine učestvuje u oblačenju i obuvanju ili pasivno trpi radnju koju roditelj obavlja. U pokušajiima da izvedi bilo koji od potrebnih pokreta dete vežba pažnju, istrajnost i naravno motoriku. Prilikom svakog narednog pokušaja dete postaje spretnije, uspešnije i zadovoljnije. Sve od navedenog je neophodno za kasnije uspešno školovanje.

  • Oblačenje i obuvanje. Dete od godinu dana već zna da pruži ruku i nogu. Od dve godine može da ugura nogu u patofnu, odlepi i zalepi čičak, dakle počinje da koordinira oko, ruku i nogu. Postepeno se povećava repertoar mogućnosti od jednostavnijih ka složenijim. Obratite pažnju da li vaše dete provuče ruku kroz rukav, navuče pantalone do pola, zakopča rajfešlus, dugme pa sve do vezivanja pertle u mašnu sa šest godina. Procenite dokle je vaše dete stiglo u motoričkom razvoju pa postepeno usložnjavajte zadatke. Potražite savet ako osećate da vam treba pomoć.
  • Uključite dete u pripremanje hrane. Ako kažete detetu od godinu dana da vam donese šargarepu, pokažete mu gde je i ono ispuni nalog smatrajte sebe uspešnim roditeljem. Na ovaj način dete vežba razumevanje, kretanje, komunikaciju i socijalizaciju. Postepeno usložnjavajte zadatke. Nastavite sa usložnjavanjem zadtaka. Sledeći zahtev neka bude ubacivanje šargarepe u šerpu, zatim pranje, ljušćenje pa sve do seckanja. Svaki naredni zadatak iziskuje precizniju motoričku spretnost. Serviranje hrane je odličan način da dete vežba prilagođavanje mišićnog tonusa u različitim uslovima. Drugačije će nositi prazan tanjir i tanjir u kojem se nalazi hrana. Samostalno hranjenje je takođe vazno. Počinje se od držanja komada hrane još pre prvog rođendana pa preko pinceta hvata, zahvatanja kaše kašikom, bockanja viljuškom do korišćenja noža i viljuške.
  • Otvaranje različitih vrsta pakovanja. Kada dete poželi igračku ili hranu koja je zatvorena u nekom pakovanju ono je motivisano da pokuša da dođe do željenog cilja. Ako dete ne može samostalno da otvori željeni predmet preporuka je da mu pomognete a nikako da otvorite umesto njega. Kroz vreme smanjojte svoju intervenciju a povećavajte njegovo angažovanje. Naročito je korisno da deca otvaraju okrugle poklopce. Oni zahtevaju kružne pokrete zgloba šake a ovo je važna vežba melokinetičke praksije. Melokinetička praksija omugućava pokrete prilikom pisanja. Ponudite detetu različite tegle i flaše.

Zapamtite: Koristite svakodnevne aktivnosti kao poligone za vežbu. Ne morate da organizujete specifične igre i zadatke. Obratite pažnju na koji način pristupate svakodnevnim aktivnostima, posvetite im dovoljno vremena i pažnje. Javite se ako vam je potrebna podrška da na pravi način angažujete dete. Svako dete je spremno da se samoopsluži potrebno je samo napraviti procenu u kojoj meri u datom trenutku.

Leave a Reply

%d bloggers like this: