Predškolci,  Vaspitavnje i odgajanje dece,  O ranom razvoju

Zašto moje dete odbija da crta i boji?

Roditelji nam se često obraćaju kada njihovo dete napuni četiri/pet godina a odbija da crta i boji. Na ovom uzrastu ove aktivnosti se forsiraju u vrtiću i društvu uopšte te ih deca koja nisu dovoljno motorički spretna odbijaju ili odrađuju značajno lošije nego vršnjaci.

Naš posao podrazumeva traganje za uzrocima problema kako bismo napravili plan stimulacije. Kada uzimamo anamnestičke podatke o deci koja imaju ovu vrstu poteškoća, gotova da je pravilo da su ova deca imala manjak iskustva u trivijalnim životnim situacijama. Ova deca ne obavljaju samostalno oblačenje, obuvanje, hranjenje. Najčešće objašnjenje koje dobijemo za ovu situaciju je da su deca tvrdoglava, neće samostalno da obave pomenute aktivnosti, da negoduju i plaču a roditeljima nije teško da to urade za njih. Igre ove dece su uglavnom pasivne, oni ne posećuju parkove i ne igraju se na spravama kao što su tobogan, ljuljaška i penjalica jer su ove igre nebezbedne, mogu se povrediti i uprljati. Ne idu samostalno uz i niz stepenice iz istih razloga. Kada na ovaj način razložimo situaciju i ukažemo na uvaj ugao gledanja na razvoj motorike, roditelji sami počinju da shvataju uzroke.

Kada je dete spremno za olovku?

Pisale smo o značaju svakodnevnih aktivnosti za razvoj motorike. Kada dete spretno i sa lakoćom obavlja gore pomenute aktivnosti ono stiče preduslov da uzme olovku u ruku.

  • Pre nego što počne da crta olovkom predlažemo da mu ponudite da crta prstom. Pena za brijanje se može razmazati po podlozi. Po njoj se prstom mogu iscrtavati tragovi. Ponovnim razmazivanjem se vraća u prvobitno stanje i igra se nastavlja. Nakon igre podloga se vrlo lako očisti papirnim ubrusom.
  • Zalepite veliki papir na vrata u visini očiju deteta i širokim flomasterima ponudite detetu da pravi tragove. Vodite računa da zadatak ne bude suviše složen za početak crtajte zajedno. Jedna od ideja može da bude kiša iz oblaka, trava ili nešto slično.
  • Šaranje kredom po različitim podlogama je ta
  • Kada je dete spremno možete sesti za sto i na papiru crtati jednostavnije oblike najpre širokim flomasterom a zatim bojicama. Preporučujemo široke, trouglaste flomastere i bojice jer oni podstiču pravilno držanje olovke.

Zapamtite: Manipulisanje olovkom zahteva veoma preciznu motoriku prstiju i šake. Imajte to u vidu kada pred dete postavite zahtev i očekivanja. Dete koje odbija da crta i boji verovatno za to ima razlog. Ukoliko pojačavate pritisak dete će pojačavati otpor. Krajnji ishod takve situacije neće biti uvežbavanje motorike već urušavanje saopouzdanja i povlačenje pred zadatkom.

 

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: