Vaspitavnje i odgajanje dece

Da li se roditeljima preporučuje da odu na vikend bez deteta?

Roditeljstvo je složen zadatak. On iziskuje puno energije, vremena, pažnje, emocija… da bi situacija bila još složenija kada postanemo roditelji ne prestajemo da igramo ostale uloge u sopstvenim životima. Jednako je važno negovati karijeru, prijateljske, rodbinske i partnerske odnose. Nećete verovati, ali imamo pravo i na lična zadovoljstva i vreme koje pripada samo nama. Uspešnost u svim navedenim ulogama, nas neće učiniti lošijim roditeljima. Naprotiv, bićemo kompletnija i svestranija ličnost, ispunjena zadovoljstvom, a kao takva bolji primer svojoj deci.

Da li je u redu otputovati bez deteta?

Kao roditelj i kao stručnjak koji se bavi decom uvek savetujem roditelje dece sa kojom radim, ne da je u redu nego je izrazito korisno. To preporučujem kao vid terapije. Budući da radim sa decom koja imaju razvojne teškoće, njihovim roditeljima je sve na ovom svetu više puta složenije nego ostalim roditeljima. Zato smatram da je njima vikend ,,predaha“ još potrebniji. Jedna od teškoća sa kojom se susreću jeste i kome je moguće poveriti brigu o detetu. To dodatno otežava realizaciju ovog plana. Mada ako imate elementarne uslove da svojoj porodici i sebi ovo priuštite, ne razmišljajte, par nephodnih stvari u ruke i zatvorite vrata za sobom!

Kakvi smo mi to roditelji kada nam smeta dete?

Poželeti vreme bez deteta, ne znači da nam dete smeta već da mu nije mesto u svako vreme na svakom mestu. Apsolutno je u redu da mama ne bude na fudbalskoj utakmici, tata ne bude na trač partiji sa drugricama niti dete na operi. Niko zbog navedenog nije manje dobar roditelj, smo nije prestao da neguje sopstvene delove ličnosti. Zbog toga ste divni, svestrani roditelji svesni važnosti davanja primera detetu.

Kako će ono odreagovati?

Nemojte očekivati od deteta (ako nije tinejdžer) da vam kaže idite i lepo se provedite, jedva čekam da ostanem sam/sama. Očekivano je da dete oseti nelagodnost u prvom trenutku. Ono se tada preispituje da li će moći bez mame i tata da provede predstojeće vreme, kako će se snaći, šta ga očekuje, da li će se mama i tata vratiti?

Vaš zadatak je da ga osokolite! To ćete postići ako:

  1. pokažete da razumete njegove strahove i osećaje ( Razumem da se brineš, ovo je nova situacija i svako bi se brinuo.)
  2. ukažete na njegove sposobnosti i lične snage kojima ono može da prevaziđe ovu situaciju ( Ti možeš sam/sama da se obučeš, da opereš zubiće zato što si sada veliki/velika)
  3. predočite šta od koga može da očekuje u vreme vašeg odsustva. ( Baka će ti skuvati tvoju omiljenu čorbu a deda će te voditi u park.)

Može li iko da zameni roditelje?

Roditelje niko ne može da zameni. Njihov značaj je neosporan. Roditelji su najvažnije figure u odrastanju i životu dece ali ne treba da budu jedine. Ostavite prostora za rođake, prijatelje, komšije… Za decu je korisnio da imaju šire socijalne krugove. To im je važno i na ranom uzrastu a i kasnije. Oni koji ostaju sa decom u vreme vašeg odsustva, imaju priiku da neguju odnos sa detetom,, ostvare se u ulozi (babe, dede, tetke..). Vaša deca će biti bogatija i srećnija sa ovim odnosima u životu. Neprocenjiv je značaj babine, dedine, tetkine, stričeve, ujakove…. ljubavi i pažnje. To detinjstvo čini lepšim.

Juče sam posmatrala mamu i sina. Moja prijateljica se vratila sa vikend putovanja. Putovala je sa mužem a dete je vikend provelo sa bakom i dekom. Bilo je božanstveno gledati njihovu sreću i čestu potrebu da se emotivno razmene. Ono što ih je činilo presrećnim je samo međusobno prisustvo.  

Leave a Reply

%d bloggers like this: