Vaspitavnje i odgajanje dece

Kada početi sa odvikavanjem od pelena?

Na ovo pitanje možete čuti toliko različitih odgovora. Stručna javnost nema usaglašen stav po ovom pitanju. Ova činjenica dovodi do tih raznolikih odgovora, a zbunjeni roditelji su posledica. Smatramo da je ovo pitanje veoma važno i želimo da mu posvetimo pažnju i na našem blogu.

Da li odvikavanje od pelena treba da bude odluka koju donesi roditelj ili dete?

Ovo je prvo pitanje koje zbunjuje roditelja. Mišljenja smo da je tačan odgovor na ovo pitanje – oboje! Razmišljajući na ovu temu, kao i na slične teme koje se tiču odgajanja dece, stičemo utisak da je ranije bilo lakše odgajti decu.

Bebe i pelene pre nekoliko decenija

Pre par decenija deca su nosila pamučne pelene. Majke nisu imale izbora, to je bila opcija na tržištu. Bebe su od rođenja imale priliku da se upoznaju sa senzornim podražajima u vreme nošenja pelene. Osećale su kada su mokre, doživljavale nelagodu u tom momentu. Svojom aktivnošću bi slale signal okolini. Plakale bi, a onda bi došla mama. To je čin komunikacije između majke i deteta. Majka bi presvukla dete i pružila mu da se iznova oseća lagodno i spokojno. Važno bi bilo osvestiti emotivnu razmenu među njima tokom ovog naizgled nebitnog čina. Benefiti ovakvog odgoja su:

 • Majka se oseća sigurno i nema nedoumece da li je napravila dobar izbor pelene
 • Beba ima priliku da prima senzorne podražaje (suvo-mokro, toplo-hladno, prijatno-neprijatno)
 • Beba se uči da svojom akcijom utiče na ljude oko sebe (Ako plačem mama će doći.)
 • Majka razume i odgovara na potrebe deteta, jer joj ono šalje signale
 • Majka svojom akcijom iznova vraća bebu u stanje prijatnosti i zadovoljstva, a dok ona traje njih dvoje komuniciraju, verbalno, neverbalno i emotivno se razmenjuju sve vreme.

Ovaj čin presvlačenja se ciklično ponavlja u toku dana, u intervalima koje diktira dinamika dana i bioritam bebe. Ova česta ponavljanja imaju značajnu ulogu u procesu učenja. Ponavljanje je majka učenja.

Bebe i pelene danas

Dete koje koristi pelene za jednokratnu upotrebu nema priliku da oseća razliku kada je mokro, a kada suvo. Ne šalje signale roditeljima o tome, jer i nema svest da se tu bilo šta dešava, niti da to ima veze sa njim. Roditelji presvlače dete kada oni odluče da je vreme za to. Najčešće se ne sete da ponude detetu nošu i daju mu priliku da tako osvesti čin pražnjenja bešike i creva. Zbunjeni su i roditelji i deca, pa zato danas deca najčešće nose pelene do treće godine, a pre pojave pelena za jednokratnu upotrebu su deca do druge godine bez ikakvih problema pelenu ostavljala iza sebe.

Razumemo da savremeno doba i ponuda na tržištu menjaju ponašanje roditelja i beba i da se za 40 godina puno toga promenilo i unapredilo. Bogatu ponudu tržišta treba konzumirati, ali treba imati i svest u kojoj meri je ono što nam se nudi dobro za nas i naše dete, a preko koje mere nam šteti.

Smatramo da decu treba nuditi na nošu kada počnu da sede samostalno. Treba ih staviti na par minuta svaki dan u slično vreme vezano za dinamiku dana (posle spavanja, pre jela ili sl.). Ne treba vršiti prtisak na dete već mu dati priliku da, dok sedi na noši i igra se, nešto uradi. Ovaj moment treba iskoristiti i pohvaliti dete. Na ovaj način dete treba da stekne svest da ta situacija potiče od njega. Kasnije da je može kontrolisati i na kraju da nauči da prepozna i kako je može kontrolisati.

Koje su koristi za dete ako počne da dobija nošu već kada počne stabilno da sedi?

 • Dete se upoznaje sa pojmom noše u vreme kada mu zauzimanje položaja sedenja predstavlja najveće zadovoljstvo. Deca u momentu kada ovladavaju novom razvojnom fazom/funkcijom imaju tendenciju da nju ponavljaju i u njoj istrajavaju kako bi je usavršavali. Oni to rade potpuno spontano i u tome pronalaze zadovoljstvo. Kada dete počne stabilno da sedi, njemu je taj položaj omiljeni i pričinjava mu najveće zadovoljstvo.
 • Nema pritisak okoline niti očekivanja. Dobija priliku da uvidi vezu između sebe i pune noše. Ritmično ponavljanje ovog iskustva dovešće dete do učenja kako, kada i na koji način može da kontroliše ovu situaciju.
 • Dete koje se oslobodi pelene moći će neometano da uživa u pokretu. Podizanje higijene značajno smanjuje mogućnost razvijanja infekcija i iritacija kože.

Nakon pozitivnog iskustva sa upoznavanjem ove situacije, sa prvim lepim vremenom savetujemo sledeći korak.

 1. Obucite detetu pamučni veš
 2. Stavite nošu na detetu vidno mesto
 3. Spremite krpe za čišćenje i strpljenje

Potrebno je da vam najavimo da je sasvim očekivana i uobičajena faza uneređivanja. Detetu je potrebno da napravi baricu, pipne je, istraži, doživi, kako bi moglo u potpunosti da razume poreklo iste i stavi pod kontrolu. Trajanje ove faze je individualno. Važno je ne prekidati je i dati detetu vremena koliko mu je potrebno. Vraćanjem u pelenu, zbunili biste dete.

Neretko nam se dogodi da mame prokomentarišu da je odvikavanje od pelena proteklo mnogo brže i lakše nego što su očekivale. Nama je izuzetno drago što je još jedno dete iznova srušilo neke od savremenih teorija o mogućnostima i nemogućnostima dece tog uzrasta.

Zapamtite: Koristite mogućnosti savremenog doba, ali se ne protivite prirodi i prirodnim procesima koji su izvor blagodeti za razvoj deteta. Ne dozvolite da vaš međusobni odnos bude žrtva tržišnih mogućnosti.

Leave a Reply

%d bloggers like this: