Vaspitavnje i odgajanje dece

Uključite decu u svakodnevne aktivnosti

Svakodnevni ritam prosečnog roditelja je više nego dinamičan. Roditelji često imaju predugo radno vreme, a neretko su primorani da rade više poslova. Slobodnog vremena je sve manje. Deca takođe imaju pregršt svojih obaveza (sport, strani jezik, škola-vrtić i sl.).

Koliko nam vremena ostaje da provedemo sa detetom?

Savremeni način života nam, na žalost, ne ostavlja mnogo slobodnog vremena i mi na to slabo možemo da utičemo. Zato je važno obratiti pažnju na kvalitet odnosa i način na koji provodimo vreme. Roditelji često misle da je kvalitetno provedeno vreme ono u kojem su potpuno posvećeni detetu i ako se prilagode u potpunosti potrebama deteta. Ako nađu vreme da relaksirano sede na podu i uživaju u igri sa svojim mališanom onda je misija ispunjena. U tim situacijama roditelji se maksimalno trude da animiraju dete. Kupuju raznolike igračke i tragaju za novim interesantnim idejama kako bi održali nivo zabave. Izostanak oduševljanja kod svog deteta, obično tumače kao svoju odgovornost i nedovoljno sopstvenog angažovanja.

Roditelj nije animator

Savetujemo vam da obratite pažnju na uključivanje deteta u svakodnevne obaveze i aktivnosti. Detetu treba roditelj, a ne animator. Život je dobrim delom ispunjen mnoštvom jednostavnih, ne uvek interesantnih, ali neophodnih aktivnosti. Obrok se mora pripremiti, veš se mora oprati, peglati, slagati, prašina očistiti… Uključite dete u ove poslove.

Zašto je dobro uključiti dete u svakodnevne aktivnosti?

Uključivanje deteta u svakodnevne aktivnosti pozitivno utiče i na dete i na roditelje. Tako ćete dobiti:

  1. zajedničko vreme, bićete u komunikaciji i razvijaćete i negovaćete zajednički odnos
  2. dete će se osećati kao važan deo porodice (time što je uključeno ono je i prihvaćeno), razvijaće empatiju (imaće svest o tuđim potrebama i osećanjima), biće zadovljno i osećaće se sposobnim i vrednim,
  3. roditelj neće samo odrađivati puki servis već će centralno mesto zauzeti roditeljska uloga u kojoj će uživati. (Slaganje veša će biti obojeno podučavanjem, vaspitavanjem i druženjem sa voljenim detetom.)
  4. dete koje je samopuzdano i odgovorno.

Potrudite se da vreme i energiju, koje posvećujete smišljanju kako da zabavite dete da biste imali vremena za pomenute kućne poslove, preusmerite na smišljanje načina kako da ih uključite u iste. U odnosu na uzrast varira način i nivo uključenosti, ali je moguć i potreban uvek. Nije isto da li ćutite i mehanički presvlačite bebu kao kada joj se osmehujete i govorite šta radite tokom presvlačenja. Isto tako je značajno zajednički postaviti sto ili pripremiti supu.

Zapamtite: Učite dete da nalazi zadoviljstvo u zajedništvu koje porodica nudi. Gradite ga i negujte. Ono se ne podrazumeva i ne postoji samo od sebe.

Leave a Reply

%d bloggers like this: