Mucanje

Logoped savetuje kako da reagujete kada dete počne da muca?

Mucanje je stanje koje veoma zabrinjava roditelje. Najčešće postavljano pitanje se odnosi na to kako treba da reaguju i kakav stav da zauzimaju po pitanju ovog problema. Postoje li neki oblici ponašanja koji detetu mogu da olakšaju problem situaciju?

U zavisnosti od uzrasta deteta, vrste i stepena mucanja razlikuju se i pristupi ovom problem. Opšti saveti za reagovanje u situaciji kada dete počne da muca su:

  • Ponašajte se kao da se ništa neobično ne dešava. Ne dozvolite da dete oseti vašu zabrinutost. Ovo se posebno odnosi na situacije u kojima deca nisu svesna svog problema.
  • Obraćajte pažnju na to šta vam dete govori, a ne kako govori. Fokusirajte se na značenje poruke. Ne opominjite dete da govori sporije ili tečnije, to neće pomoći.
  • Vi ste svojoj deci govorni modeli. Usporite svoj govor kako biste im olakšali komunikaciju. Ako dete imitirajući vas uspori govor to mu može pomoći.
  • Potrudite se da obezbedite uslove za što prijatniju komunikaciju. Kada vam se dete obrati, jasno mu pokažite da ste svoju pažnju usmerili na njega i da ga slušate. (Gledajte ga, pomazite po ruci, dajte jasan signal da ste mu emotivna podrška.)
  • Dete treba da ima utisak da ima dovoljno vremena da kaže sve što želi. Ovo se postiže na taj način što se među ukućanima neguje način komunikacije u kome se nikome ne prekida reč i kada jedan govori drugi slušaju. Ovo važi naravno i za decu, mi njih slušamo i čekamo da završe, ali i njih učimo da sačekaju dok neko drugi govori.
  • Kada postavljate pitanja potrudite se da ciljani odgovori budu konkretni i ne suviše dugački, pogotovo ako su mala deca u pitanju. Npr. nemojte pitati kako je bilo u vrtiću danas. Umesto toga postavite više kratkih pitanja (Da li je bilo lepo u vrtiću? Šta ste danas crtali? Šta si jeo za ručak?).
  • Svakodnevne obaveze deteta, vreme buđenja, hranjenja i zaspivanja bi trebalo da budu uritmljene. Potrudite se da se u približno isto vreme obavljaju ove aktivnosti.

Zapamtite: Za detaljnije savete koji se odnose na vašu konkretnu situaciju kontaktirajte logopeda koji se bavi mucanjem. Veoma je važno da razumete prirodu mucanja kao i situacije u kojima se ono javlja i da budete svom detetu partner u borbi sa ovim problemom. Logoped će pomoći i vama i detetu.

Leave a Reply

%d bloggers like this: