Vaspitavnje i odgajanje dece

Kako da pomognete detetu da savlada novu aktivnost? Šta kada naiđe na prepreku?

Kompleksnost zadatka prilagodite sposobnostima deteta. Kao Logoped i Marte Meo praktičar, savetujem da ponudite za nijansu složeniji zadatak nego što dete može sa lakoćom da obavi. Budite mu podrška i oslonac, ali ne i produžetak njegovog bića. Dete je srećno kada se oseća uspešno, sposobno i samostalno. Ovo je jedini način da izraste u osobu koja je samopouzdana i sebe adekvatno vrednuje.

Kako da pomognete detetu da složi slagalicu?

kako-da-slazete

Udobno se smestite i dajte detetu osećaj da ste potpuno usmereni na njega i da ste zajedno sa njim u aktivnosti. Posmatrajte ga vedrim licem i obraćajte mu se toplim tonom. Komentarišite ono što radi, radujte se tome i bodrite ga da istraje. Dajte mu osećaj da ste mu podrška i oslonac ali fizički zauzmite distancu. Stavite mu jasno do znanja da igračkom manipuliše ono, a ne vi. Na slici iznad videćete da logoped koji je u kontaktu sa detetom upravo ovo radi. Obratite pažnju na položaj ruku, pogled i osmeh!

 

Šta kada je teško i dete traži pomoć?

img_1362

Kada ste sigurni da dete ne može samo ili da mu je vrlo teško uključite se. Ne dozvolite da dete izgubi pažnju i odustane od zadatka i oseća se neuspešno. Intervenišite tako što ćete obezbediti uslove u kojima će se dete lakše snaći. Na primer, okrenite delove slagalice u pravilan položaj i potom se povucite.

 

Dozvolite detetu da bude uspešno

uspela-je

Nakon što ste pripremili uslove, u ovom slučaju delove slagalice postavili u pravilan položaj, vreme je za čekanje. U ovom momentu vaš zadatak je da pričekate. dajte detetu vremena koliko mu je potrebno da dovrši aktivnost. Verbalno i emotivno ga podržavajte dok je ono u aktivnosti. Imajte na umu da je od neprocenjivog značaja da dete preuzme zasluge i oseti se uspešno. Poslednji potez koji označava kraj aktivnosti mora biti detetov.

 

Imenujte kraj aktivnosti

kraj-aktivnosti

“Ooooo prazna kutija! Bravo! Sve si složila! Uspela si!” Naizgled nekoliko fraza ali za vašeg mališana ovo je olimpijska medalja. Kada ove reči izgovara roditelj dete se oseća, voljeno, potvrđeno, pozitivno vrednovano…. Ima li nešto važnije od toga?

 

Podelite emociju

logoped-nagradjuje

Ne ustručavajte se da pokažete da ste i vi srećni. Osmeh, zagrljaj, pohvala i radovanje će jednako prijati i vama i detetu. Emotivno nagradite dete. Vi gradite sistem vrednosti vašeg deteta. Trudite se da emotivna nagrada ima veću vrednost od materijalne.

Zapamtite: Ovo je princip koji se može primeniti na svim igračkama i u svim životnim situacijama. Sigurne smo da svako od vas može da ga primeni samo je potrebno osvestiti njegov značaj i ne propustiti priliku da se upotrebi. Javite nam se ako vam treba konkretan savet.

One Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: