Razvoj govora,  Mucanje

Da li kašnjenje u progovaranju utiče na pojavu mucanja? Da.

Kašnjenje u progovaranju je složen problem koji se reflektuje na sve oblasti života deteta. Dete koje kasni u progovaranju trpi frustraciju svaki put kada ne može da se izrazi ili kada ga drugi ne razumeju. Ukoliko se ne reaguje adekvatno i na vreme stepen frustracije i neprijatnosti se povećavaju. Posledice ovoga se ogledaju na planu emocija, ponašanja, pažnje, a naročito u formiranju slike o sebi i samopouzdanju. 

Kako kašnjenje u progovaranju utiče na pojavu mucanja?

Mucanje je svako remećenje ritma i tempa govora. Ono u sebi uvek sadrži dve komponente:

  • Jezičku, koja je zasnovana na neadekvatnim jezičkim i komunikativnim veštinama i
  • Psihološku, koja se ogleda u povećanom stepenu uznemirenosti, nesigurnosti i nezadovoljstva.

Dakle, dete koje ima teškoću da se verbalno izrazi zato što teško dolazi do reči (sporije pretražuje vokabular), pravi gramatičke greške i zamuckuje, trpi psihološku tenziju. Psihološka tenzija koju dete oseća intenzivira mucanje.  Ovo postaje začarani krug gde se uzrok i posledica smenjuju, a simptomi se pogoršavaju.

Sa pojmom fiziološkog mucaja se susreo svako ko se interesovao za mucanje kod dece. Video. Po definiciji fiziološko mucanje se javlja između treće i pete godine i ne traje duže od 90 dana. Ako se faza otprati na adekvatan način, ona je prolaznog tipa i ne ostavlja posledice. Više o mucanju možete pročitati ovde.

Kao logopedi koji se bave stimulacijom progovaranja ističemo da ukoliko postoji kašnjenje u progovaranju, mucanje se ne može smatrati fiziološkim. Fiziološko mucanje je faza urednog jezičkog razvoja. Ukoliko je jezički razvoj pod opterećenjem mucanje ga dodatno usložnjava.

Kako radimo sa decom koja mucaju i kasne u progovaranju?

U ovom slučaju je potrebno istovremeno raditi na više polja. Neophodno je:

  1. Relaksirati dete
  2. Jačati samopouzdanje
  3. Podupreti jezički razvoj
  4. Uspostaviti pravilan ritam i tempo govora.

Deluje nemoguće uskladiti ova četiri zadatka, ali naše dugogodišnje iskustvo pokazuje da se može ali je teško. Najvažnije je da roditelji dobiju tačne instrukcije šta, kako i zašto treba da rade. Ako smo dobro sinhronizovan tim već sa prvim poboljšanjem svima postaje mnogo lakše. (Možete pročitati iskustvo jedne mame.)

Zapamtite: Ako imate dilemu potražite savet logopeda koji se bavi ranim razvojem. Blagovremena intervencija daje veoma dobre rezultate.

One Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: