Razvoj govora,  O ranom razvoju

Prevremeno rođene bebe i razvoj govora

Rođenje bebe za roditelje predstavlja najradosniji trenutak u životu. Uobičajeno je da se u momentu kada se postane roditelj osim osećanja radosti  probudi i zabrinutost. U situaciji prevremenog rođenja osećaj zabrinutosti dominira. Ovo jeste složena situacija i razumemo vašu zabrinutost, ali uz adekvatnu medicinsku intervenciju i negu, a kasnije uz adekvatnu stimulaciju prevremeno rođene bebe mogu da sustignu svoje vršnjake i nastave neometano da se razvijaju.

Prevremeno rođene bebe biju svoje bitke i nije im lako da prevaziđu sve prepreke. Odvojenost od majke pre vremena je otežana situacija ne samo u fizičkom smislu već i u emotivnom. Prvi kontakt sa majkom i prvi dani po rođenju su osnov daljeg emocionalnog razvoja i razvoja komunikacije. Logopedi posebnu pažnju posvećuju prevremeno rođenim bebama. Jezik i govor su najsloženije funkcije i veoma nam je važno da pratimo njihov razvoj kako bismo na vreme intervenisali.

Naše dugogodišnje iskustvo pokazuje veoma dobre rezultate u radu sa prevremeno rođenim bebama. Veoma pozitivan primer iz naše prakse je dečak koji je rođen prevremeno sa samo 900 grama. Na logopedski tretman je uključen pre prvog rođendana. Uz adekvatnu stimulaciju, angažovanje roditelja i istrajnost kontinuirano je napredovao. Od prvih reči stigli smo do prvih slova. Savladao je čitanja i pisanje i danas pohađa četvrti razred, odličan je đak i neometano prati školski program.

Smatramo da je važno ohrabriti roditelje prevremeno rođene dece i ukazati im na mogućnosti koje su pred njima. Kontaktirajte logopeda koji se bavi stimulacijom ranog razvoja i pratite savete i uputstva. Blagovremena intervencija i stimulacija su preduslov za prevazilaženje poteškoća, ali poteškoće je moguće prevazići.

Leave a Reply

%d bloggers like this: