Vaspitavnje i odgajanje dece

Novogodišnje jelke i deca

Novogodišnje jelke, šareni ukrasi, lampioni i praznična atmosfera su već uveliko svuda oko nas. Deca su najviše uzbuđena zbog predstojećih praznika. Oni se raduju dekoraciji, poklonima, gostima i naravno Deda Mrazu. Dok se deca raduju, roditelji postavljaju pitanja da li i na koji način da okite svoju jelku ako su im deca mala.

Da li deca razumeju pojam Nove godine?

Deca kroz iskustvo ovladavaju pojmovima. Jelke i ukrasi privlače njihovu pažnju i ovo je dobar momenat da ih uputite u to šta proslava Nove godine znači. Vi ste ti koji dajete značaj ovoj situaciji i na osnovu vaših reakcija deca počinju da razumeju značenje proslave i praznika.

Naučite dete kako da se ophodi prema dekoraciji

Istina je da jelke privlače pažnju dece i da nije neobično da krenu da diraju ukrase. Ovo je situacija koja je pogodna za učenje dece. Predlažemo da kićenje jelke obavite zajedno sa decom i da ovu aktivnost iskoristite da na kreativan način provedete vreme sa decom i tom prilikom ih naučite kako se treba ophoditi prema ukrasima i jelkama i u kući i van nje.

  • Dajte deci priliku da se na adekvatan način bave ukrašavanjem jelke i postavljanjem ukrasa.
  • Napravite dogovor o tome šta ko radi (npr. tata postavlja jelku i lampice, dete ukrasne trake i ukrase na niskim granama, a mama ukrase na visokim granama).
  • Objasnite detetu da su ukrasi osetljivi i lomljivi.
  • Objasnite detetu da kada ste završili ukrašavanje jelke, ona više ne treba da se dira da se ne bi rasturila.
  • Budite dosledni, ukoliko ne dozvoljavate detetu da dira jelku u kući nemojte mu dozvoliti ni na drugim mestima.

Zapamtite: Odustajanje od jelke i novogodišnje dekoracije nije rešenje. Decu treba upoznavati sa pravilima ponašanja. Kada počnu da se kreću, ujedno treba da dobijaju informacije i objašnjenja vezana za ponašanje u različitim okruženjima i situacijama. Deca će se sa jelkama i dekoracjom susresti i van kuće i apsolutno je moguće naučiti ih kako se treba ponašati. Uvek je bolje naučiti dete adekvatnim reakcijama nego pospremati okruženje na taj način što će se držati van domašaja dece sve čemu  ih još nismo naučili.

Leave a Reply

%d bloggers like this: