Razvoj govora

Zapušen nos, upala uha i razvoj govora

Kada se susretnemo sa detetom sa problemom u razvoju jezika i govora uvek pokušavamo da otkrijemo mogući uzrok. Vrlo često se ne može sa sigurnošću jasno znati šta je uzrok ili je uzročnika više. Iskustvo pokazuje da deca koja imaju čestu upalu uha imaju kompromitovan sluh što može biti razlog ometanog razvoja govora. Osim upale uha, čak i blaži oblici bolesti kao što su zapušen nos, uvećani krajnici i slični problemi dovode do ometanja auditivnog prijema što ovoj deci otežava razvoj govora.

Kako dete čuje u vreme upale uha i zapušenog nosa?

Svaki deo uha ima svoju preciznu ulogu u procesu slušanja. Da bi se zvuk adekvatno prenosio od izvora do prijema u kori velikog mozga svi delovi slušnog aparata treba besprekorno da funkcionišu. U vreme upale uha i zapušenog nosa, srednje uho funkcioniše izmenjeno(usled gnoja, sekreta i otoka bubne opne) te se zvuk neadekvatno prenosi do slušnih koščica pa dalje preko slušnog nerva do mozga.

zapušen nos

Privremena konduktivna nagluvost

Ovaj vid privremene nagluvosti je uslovljen privremeno kompromitovanim prenosom a samim tim i prijemom zvuka. Nastaje usled upala srednjeg uha, poremećaja funkcije bubne opne, zapušenosti spoljašnjeg slušnog kanala I sl. stanja koja ometaju sprovođenje zvučnog signala.

Ukoliko su ove vrste problema ponavljajuće i dešavaju se u vreme razvoja govora i jezika (do 4 godine) oni mogu u značajnoj meri da budu ometajuće. Dete koje nedovoljno jasno čuje sve zvučne karakteristike govora otežano će razvijati govor. Kada dete iste glasove čuje na različit način u zavisnosti od toga da li je pod upalom ili ne imaće teškoću da ih odredi kao iste i adekvatno produkuje. Ova deca teško razlikuju glasove koji imaju slične akustičke karakteristike ( F i V, Lj i J…..)

Zapamtite: Svakako je najvažnije adekvatno lečenje a pored toga uključiti logopedske vežbe kako bi se pomoglo detetu da tokom razvojng perioda koristi resurse kojima raspolaže.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: