Vaspitavnje i odgajanje dece

Deca i njihovo ponašanje

San svih roditelja je da imaju srećnu, uspešnu i lepo vaspitanu decu. Često od roditelja čujemo komentar u kome hvale ponašanje druge dece i žale se na ponašanje svoje. Često će reći kako bi lako odnegovali troje ,,fine i mirne” dece ali njihovo je neobuzdanog karaktera, radoznalog duha i jednostavno svoje. Skloni su da neadekvatna ponašanja opišu pozitivnim osobinama.

Srećna vest je da se na ponašanje dece može uticati! Vaspitanje počinje ostvarivanjem prvog kontakta sa bebom. Vašim reakcijama na bebino ponašanje započinjete vaspitanje deteta. Kako dete odrasta i upoznaje svet oko sebe uloga roditelja je da mu u tome pomogne. Deca se ogledaju u reakcijama roditelja i na osnovu njih zaključuju da li je njihovo ponašanje u tom trenutku adekvatno ili ne. Kada deca počnu da se kreću njihova interesovanja postaju složenija i zahtevaju od roditelja jasna, dosledna i dobro odmerena uputstva. U ovom period roditelj uči decu šta se sme, šta je opasno i ne sme se kao i ono šta se mora.

  • Dete sme da se zabavlja bacajući i prenoseći kutiju od kreme.
  • Ne sme da jede kremu, krema se ne jede.
  • Mora da sedi za stolom dok jede.

Nikada nije suviše rano započeti vaspitanje dece. Roditelji su često zbunjeni i pitaju se da li je njihovo dete suviše malo da se nečemu nauči. Važno je odmeriti zahtev i biti dosledan. Držite se onoga za šta je dete pokazalo interesovanje i dajte mu jasan komentar koji ono može da razume. Jasno pokažite bilo pozitivan bilo negativan stav. Više o ovome pročitajte ovde.

Da li važe ista pravila kada je dete umorno kao i kada je dobro raspoloženo?

Jedna mama mi se žalila na neusklađenost vaspitnog stila itmeđu nje i supruga. Po njenom mišljenju otac je bio grub i netolerantan. Tražila sam konkretan primer kako bih shvatila situaciju. Ona mi je objasnila da otac nema razumevanja i nije tolerantan kada dete nije koncentrisano i kada je umorno. On ne dozvoljava detetu da baca hranu po podu tokom večere a mami je jasno da dete to radi zato što je umorno.

Doslednost je neizostavan princip vaspitanja. Deca u čijem je vaspitanju doslednost prisutna su srećna, zadovoljna i sigurna deca. Oni se dobro osećaju u poznatom i predvidivom modelu. Ova deca znaju da bez obzira na raspoloženje mogu da se igraju kockama kao i da moraju da ih ostave na mesto pre spavanja. Roditelji budu upecani u zamku i skloni su da odstupe od pravila koja su sami postavili pod izgovorom da je dete umorno, bolesno, baš slatko i sl. Roditelji određuju koja će pravila važiti i tu nema univerzalnog odgovora ali je apsolutno preporuka da se roditelji usaglase oko vaspitnog modela kojeg će se dosledno držati kako ne bi zbunjivali decu dvostrukim pravilima.

Zapamtite: Vi možete da utičete na to da vaša deca izrastu u srećne, zadovoljne i lepo vaspitane ljude.

Leave a Reply

%d bloggers like this: