Razvoj govora,  Vaspitavnje i odgajanje dece,  O ranom razvoju,  Iskustva roditelja

Kada dete uči da priča?

Uvek. Zapravo dete ne uči da priča maternji jezik već ga usvaja.

Zabluda sa kojim roditelji dođu često bude da dete uči da govori pomoću nekih posebnih materijala. Obično zamisle dete za stolom. Prvi deo posla logopeda koji se bavi ranom stimulacijom je da predoči značaj svakodnevnog života i uobičajenih situacija. Mi roditeljima pružamo savete kako oni sami mogu da pomognu detetu. Poenta je u pristupu i načinu na koji roditelj i dete komuniciraju i prave odnos. Kada roditelj dobije objašnjenje situacije u kojoj se nalazi i način na koji mu savetujemo kako da se postavi on postaje najbolja podrška svom detetu.

Juče mi se jedna mama zahvaljivala, jer smo mnogo pomogle njenom sinu. On je posle tri meseca terapije napredovao u kontaktu, komunikaciji, a počeo je i da govori. Njegov vokabular sada napreduje iz dana u dan. Kao potvrdu toga ispričala mi je koje povrće imenovao kada su išli na pijacu. Jedino se začudio za pečurke. Njih je do sada imenovao u knjižicama. Objasnila sam joj da je upravo ovom pričom dokazala da zasluge pripadaju njima. Oni su sledili savete i dosledno ih se pridržavali u spontanim zivotnim situacijama, a one imaju najveću vrednost, jer se ponavljaju i čine zapravo život. Tada je dete opušteno, zadovoljno, spremno da usvaja spontano sve što mu se nudi. Važno je odabrati šta se i na koji način nudi. Nije iznenađujuće što je pečurka bila neobična dečaku. Pečurka u knjizi izgleda sasvim drugačije. Pečurka koju on zna je crvena na beloj drščici, a ima ponekad i tufne. Priznaćete da samo po obliku podseća na šampinjone koje je mama kupila. Zato je od neizmernog značaja što ga je mama uključila u kupovinu i iskoristila priliku da mu spontano pokaže kako izgleda realno povrće. Tako i tada se najbolje usvaja. Bravo za roditelje i bravo za patuljka koji se trudi!

Zapamtite: Niko ne može da pomogne detetu kao što može roditelj. To ne znači da roditelju nije potrebna pomoć i vođenje. Koristite svakodnevne životne situacije na pravi način, jer one imaju najveću vrednost.

Leave a Reply

%d bloggers like this: