Vaspitavnje i odgajanje dece,  O ranom razvoju

Da li se kroz igru može vežbati motorika? Da.

Motorika se razvija i pospešuje u svim aktivnostima koje zahtevaju izvođenje nekih pokreta. U zavisosti od toga koje grupe mišića pokreti angažuju stimuliše se razvoj krupne ili fine motorike. Motorika se uvežbava kako u svakodnevnim aktivnostima tako i u igri. Igra je aktivnost u kojoj svako dete uživa a istovremeno stimuliše razvoj mnogih funkcija. Obratite pažnju kada birate igre ili vrstu igračke koje ćete ponuditi detetu.

4 igre za razvoj fine motorike

  • Plastelin je odlična igračka koja će zabaviti decu svih uzrasta. Koristiće je na različite načine a doprinos će biti veliki za svakoga. Plastelin angažuje mišiće prstiju i šake na različite načine pri izvođenju drugačijih pokreta. Korisno je da dete mesi plastelin, valja, stiska, oblikuje, secka, bocka…
  • Igre sa štipaljkama su korisne jer izdvajaju prste koji se koriste u pisanju. Stiskanjem stipaljke vežbaju se vrhovi prstiju i aktiviraju se najsitniji mišići. Kačite veš štipaljkama ili pravite igre stavljanje i skidanje štipaljki na kartonsku kutuju, kačenje štipaljki jednu na drugu, kačenjem štipaljki na kartonski okvir napravićete predivnu ogradu…
  • Igre presipanja mogu delovati kao presipanje iz šupljeg u prazno a zapravo su veoma stimulativne za razvoj. One razvijaju pažnju, kogniciju, ideaciju, planiranje i naravno finu motoriku. Mi ih volimo a deca ih obožavaju. Pogledajte kako naša drugarica iz vrtića uživa dok se igra zrnima pirinča koje ubacuje u različite otvore. Zamislite šta je ona sve zaključila, naučila i uvežbala.

  •  Presvlačenje lutkica zahteva vrlo izdiferenciranu finu motoriku. Dete koje sa lakoćom može da presvuče lutkicu sigurno može i precizno da oboji oblik neprelazeći linije.

Zapamtite: Da bi nešto bilo korisno ne mora da bude mukotrpno. Vežbanje motorike kroz igru je deci uvek interesantno.

Leave a Reply

%d bloggers like this: