Online savetovanje,  O ranom razvoju,  Iskustva roditelja

Mama iz Nemačke o kašnjenju u progovaranju i prihvatanju problema

Prvi korak u rešavanju svakog problema jeste prihvatiti da ga imaš.

 

Inspiracija za ovaj tekst je zajedničko druženje nas “online roditelja”. Za mene lično jedno veoma vredno iskustvo i veliko havala svim roditeljima na otvorenosti, iskrenosti i ranjivosti da podele svoje strahove, sumnje, izazovne i naravno i one najlepše momente na putu do prvih reči naših mališana.  Ono što je na mene ostavilo najveći utisak je spoznaja da je najteži deo ovog puta većini nas bilo upravo taj prvi korak – priihvatanje.

 

Problem možes da rešis tek onda kada prihvatiš da ga imas. Za mene je ovaj put bio veoma dug. Trebalo mi je dosta snage da se suočim sa činjenicom da je kašnjenje u progovaranju još jedna od “dijagnoza” sa kojom se moje dete suočava, a lista im je već ionako bila podugačka. Kako je vreme odmicalo, a ona sa 2 godine i dalje bila na jedva 5 reči postalo je jasno da nešto ne funkcioniše. Na stranu svi ostali zdravstveni izazovi, pitanje govora se počelo sve više izdvajati kao tema za sebe. I pored pokušaja da opravdam kašnjenje sa činjenicom da je dete prošlo kroz tešku operaciju, neurolške ispade, da smo u dvojezičnoj sredini, da je tamo neki mali sa 3 godine sve tečno progovorio (kao što su  nas porodica i prijatelji zdušno tešili u momentima sumnje i krize), znala sam da je njoj i nama potrebna pomoć.

 

Kada je čovek spreman onda i učitelj dolazi, u ovom slucaju dve sjajne učiteljice 🙂

Naša odluka da se javimo Ivani i Ireni u momentu kada Mila čeka novi organ i kad je pred njom još jedna velika operacija se mnogima činila kao suluda, ali se ispostavila kao najbolja stvar koju smo mogli uraditi ne samo za nju već za nas kao porodicu. Godinu dana kasnije, Mila je zdrava devojčica, koja se fantastično oporavila od svoje velike operacije, čiji novi organ radi besprekorno i koja sa radošću priča svoje doživljaje iz vrtića. Potsetiću vas u oktobru 2019 govorila je samo 5 reči.

 

I za kraj želim da vas pozovem da prevaziđete sami sebe i da napravite prvi korak koji se u ovom momentu možda čini ogroman i težak ali verujte mi mnogo je teže biti u zatvoru neznaja, strahova, sumnji i brige za sopstveno dete.

Kašnjenje u progovaranju je realnost sve više porodica i zaista je važno da otvoreno pričamo na ovu temu jer kad vidite koliko je vašem detetu potrebno da nauči najosnovnije slogove, brzo će vam postati jasno da je to čuveno progovaranje punom rečenisom sa 3 godine čist mit.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: