Kako da pomognete detetu da lakše progovori? Objašnjavajte ono što upravo radite.

Pre nego što progovore deca imaju potrebu da komuiciraju. Komunikacija je najpre neverbalna, zatim dolazi do razumevanja govora, a nakon toga i do govorenja. Važno je da roditelji vešto vode dete kroz ovaj složen proces. O neverbalnoj komunikaciji smo dosta pisale u prethodnim člancima. Više o tome možete naći ovde.

Kako možete pomoći detetu da bolje razume govor?

Zlatno pravilo kojim savetujemo da se vodite jeste da objašnjavate i imenujete ono što upravo radite. Kada ovo kažemo dešavalo se da nas roditelji pitaju kada je za to vreme. Iskoristite svaki trenutak. Od rođenja i prvog susreta sa bebom, pa na dalje. Možda ne znate da od načina na koji se obraćate bebi u prvim danima, mesecima i godinama zavisi vaš odnos sa njom. Takođe utičete na njen emocionalni razvoj, komunikativne veštine, nivo uspešnosti u školovanju….

Izvesno je da je svaki momenat pogodan za imenovanje i objašnjavanje onoga što radite, razlikuje se samo način na koji ćete to činiti u zavisnosti od uzrasta deteta.

U prvim danima života kada vas beba doziva plačem, odgovorite joj. Primereno je da kažete ono što upravo radite.

  • Evo dolazi mama.
  • Sada idemo na presvlačenje.
  • Dođi kod mame da te podoji.

Kada se beba okreće ka izvoru zvuka, savetujemo da date komentar i objašnjenje. (oko 5 meseci )

  • Čuješ vrata. Dolazi bata.
  • Ooo, nešto je palo.
  • To laje kuca.

Kada beba otkrije kretanje i počne da uživa u pokretu i bacanju predmeta. Pridružite joj se i podelite sa njom utiske. (oko 9 meseci)

  • Ode lopta. Evo izvoli. Možeš ponovo da je baciš.
  • Pade kocka. Idi po nju.

Kasnije ćete imenovati složenije situacije na što jednostavniji način (kako kuca laje, stavićemo ovaj tanjir na sto, daj nožicu da obujemo čarape…).

Zapamtite: Doslednim i konstantnim imenovanjem deca počinju da povezuju pojmove sa predmetima ili situacijama. To im pomaže da razumeju ono što se oko njih dešava. Osim toga, vi konstantno šaljete detetu signal da ste uz njega, da se interesujete za isto što i ono i učite ga lepoti deljenja trenutka. Više o ovome možete pogledati u videu ovde.

 

Leave a Reply

Discover more from Logopedi Avramović

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading