Online savetovanje,  Razvoj govora,  Razno

Šta je neophodno da bi dete moglo da progovori?

Različiti su uzroci koji mogu dovesti do kašnjenja u progovaranju. Nekada su to zdravstveni problemi kao što su česte upale uva, duge hospitalizacije, prisustvo kandide… Jedan od  uzroka odloženog progovaranja je bilingvizam. Kašnjenje u progovaranju se može javiti kao deo nekog složenijeg razvojnog problema ili kao izolovana teškoća.

Terapija se kreira uzimajući u obzir sve faktore te u zavisnosti od uzroka i stanja deteta razlikuje se pristup. Najvažnije je detaljno proceniti stanje u kojem se dete nalazi i uzeti u obzir njegove jake strane i pomoću njih podsticati ono što je kod deteta slabo.

Neretko se dešava da deca na uzrastu od oko dve godine koja nisu progovorila postaju svesna svoje teškoće. Oni razvijaju strategije kojima maskiraju svoju teškoću. Roditelji ovu decu opisuju kao tvrsoglavu, svojeglavu i deluje im kao da namerno neće da pričaju i pored toga što sve razumeju. Ovo nije tačno. Istina je da je ovoj deci razumevanje nešto naprednije od produkcije ali nikako nije tačno da bi oni lako mogli da pričaju ali namerno neće. Ova deca odbijaju da u verbalne situacije uđu zato što su im složene i ne mogu da ih isprate a ne zato što neće. Ukoliko se neadekvatno insistira na govoru dete se sve više frustrira a rezultat izostaje.

Kako da dete progovori?

Da bi dete koje kasni u progovaranju došlo do prvih reči najvažnije je da se:

  1. Zahtevi postave u okviru mogućnosti. Neophodno je dobro odmeriti zahtev. Ako je zahtev previse složen dete će se dodatno frustrirati i otpor će biti sve veći. Ako je zahtev isuviše nizak dete ostaje u zoni komfora iz koje ne izlazi i napredovanje izostaje. Kada je zahtev za nijansu viši od onoga što dete može na dobrom ste putu. Očekuje se da će dete pokušati da ga ostvari.
  2. Pruži adekvatna podrška. Deci u ovoj situaciji nije lako. Da bi kroz nju prošla potrebna im je podrška. Pomoći ćete detetu ako prilagodite svoj govor i ponašanje njegovim mogućnostima. Učinite da ovo bude što zabavnije.
  3. Dete ubedi da ono to može. Stavite detetu do znanja da verujete u njega i da vrednujete njegov trud i njegove pokušaje. To će ohrabriti dete da nastavi.

Zapamtite: Od roditelja se ne očekuje da kroz ovaj složeni proces prolaze sami. Ne ustručavajte se da potražite pomoć logopeda koji se bavi stimulacijom ranog razvoja.

Leave a Reply

%d bloggers like this: