Online savetovanje,  Razvoj govora,  O ranom razvoju

Da li ste znali da motorna imitacija utiče na razvoj govora?

Prve reči dece izazivaju najviše radosti kod roditelja. Od rođenja roditelji razgovaraju sa svojom decom, obraćaju im se, pričaju, začikuju i sa nestrpljenjem čekaju odgovor. Ovi obrasci ponašanja su prirodni i poželjni. Oni stimulativno utiču na razvoj govora. Najpre pokreću emotivnu razmenu, zatim se ostvaruje interakcija da bi na kraju došlo do govora.

Zašto je motorna imitacija važna?

Motorna imitacija je neophodan uslov za progovaranje. Već oko 6 meseci kada se beba uspravi u sedeći položaj ona pokazuje pojačano interesovanje za spoljašnji svet. Ona se raduje istražujući svet koi je okružuje i uočava promene i pravilnosti. Prisetite se fasciniranog izraza lica deteta koje počinje da uviđa da predmet padne kada ga baci. Iznenađenje i začuđenost na licu kada se otkrije kretanje je neprocenjiv doživljaj. Ovo se događa oko  9-og meseca.Deca sve više obraćaju pažnju na svet koji ih okružuje i uključuju se u njega u okvirima mogućnosti. Pre nego što počnu da govore deca uživaju u igrama koje nisu verbalno zasićene(igre kockama, loptama, zvečkama, skrivanja, taši-taši i sl.). Ove igre su zapravo motorna imitacija zato što deca imitiraju ono što je neko uradio. Istovremeno dete uživa u vokalizaciji.  Ono se igra svojim govornim organima proizvodeći različite zvuke. Kasnije će dete pokušati da imitirati ono što je neko kazao. To su pokušaju vokalne imitacije kojom će dete uploviti u govor i verbalnu komunikaciju.

Dakle motorna imitacija je priprema za progovaranje. Tokom nje:

  1. dete se uči da obraća pažnju na drugog
  2. otkriva uživanje u interakciji
  3. dobija priliku da se oproba u pokušaju koji će ga dovesti do uspeha ili osujećenja. U svakom slučaju oba doživljaja su važna i oblikuju detetove naredne reakcije.

Identičan obrazac se odvija i prilikom verbalne imitacije. Motorna imitacijasluži da utaba staze kojim će se lakše proći prilikom složene verbalne imitacije.

Zapamtite: Ne propustite prvu godinu za pripremu deteta za progovaranje. Ukoliko primetite da vam je teško da sa detetom od 9 meseci  primenite igre motorne imitacije javite se za savet. 

Leave a Reply

%d bloggers like this: