Razvoj govora,  Vaspitavnje i odgajanje dece,  O ranom razvoju

Šta ako izostaje upotreba gesta i neverbalne komunikacije na uzrastu od godinu i po dana?

U proteklom periodu dosta smo se bavile razvojem gesta i neverbalne komunikacije. Prethodni članci i video snimci su imali za cilj da ukažu na značaj neverbalne komunikacije i daju informacije o urednom razvoju. Naše dugogodišnje iskustvo pokazuje da su ovo situacije koje roditeljima mogu da promaknu ili kada uoče da dete ima ovu vrstu teškoće i kašnjenje u razvoju ne umeju tačno da je definišu niti znaju kome treba da se obrate.

Još jednom ćemo ponoviti da je neverbalna komunikacija neophodan preduslov za razvoj govora, a govor je kasnije osnovni instrument putem kojeg dete stiče znanja, ispoljava naučeno, pravi socijalne odnose i dobija informacije koje su neophodne za emotivno sazrevanje. Ne bi bilo preterano ako kažemo da od toga kao dete neverbalno komunicira na uzrastu oko godinu dana može zavisiti koji će nivo obrazovanja dostići, koliko će biti uspešno u poslu i kako će vrednovati sebe.  Sve ovo su razlozi zbog kojih treba da obratite pažnju na razvoj gesta i neverbalne komunikacije.

gest-pokazivanja-prstom-2

 

Podsticanje neverbalne komunikacije svaki roditelj radi intuitivno. Još naše bake su znale da kod dece treba podsticati pokazni gest te su otuda igre ,,Gde je pametna glava?“ i ,,Gde zeka pije vodu?“ vrlo smislene i korisne na ovom uzrastu. U situacijama kada razvoj ne ide glatko, roditelju nisu dovoljni intuicija i posvećenost, pa bi im dobro došla podrška i savet stručnjaka koji ima specifična znanja iz ove oblasti.

 

 

simbolicki-gest-2

Logoped koji se bavi stimulacijom ranog razvoja će vas posavetovati i dati vam praktična i konkretna uputstva kako da pomognete detetu da prevaziđe teškoću na koju je naišlo. Ne dozvolite da vam ove ,,sitnice“ promaknu, jer one mogu biti indikatori razvojnih problema, pervazivne patologije i jezičkog kašnjenja. Neupotreba gesta i oskudna neverbalna komunikacija na uzrastu oko godinu i po dana ukazuje na povećan rizik od nastanka ozbiljnih razvojnih problema i zahteva povećanu pažnju i adekvatnu intervenciju. Ako u pravo vreme odreagujete na pravi način vaše dete će prevazići teškoću i nastaviti potpuno uredan razvoj bez ikakvog opterećenja.

Leave a Reply

%d bloggers like this: